Μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανασκαφές των τελευταίων ετών στην Ελλάδα παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων του Νομού Καβάλας.


Υπό το γενικό τίτλο: «Άνθρωποι, άλογα και οχήματα στην αρχαία Θράκη - Η ιστορία ενός ευγενή ιππέα από το Λιθοχώρι Καβάλας», αρχαιολόγοι παρουσίασαν τα σημαντικά ευρήματα της σωστικής ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στο Λιθοχώρι του σημερινού Δήμου Νέστου την περίοδο 2006 - 2010 με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους βρέθηκαν διάφορα αρχιτεκτονικά λείψανα, δυο ανισομεγέθης κυκλικοί ταφικοί περίβολοι, τα θεμέλια ενός πύργου και ερευνήθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων καθώς επίσης και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα.


Το σημαντικότερο εύρημα της ανασκαφής είναι τα υπολείμματα ενός ιππήλατου οχήματος το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.


Από το όχημα ξεχωρίζει περίτεχνη χάλκινη διακόσμηση σε μορφή δωρικής ζωοφόρου όπου εικονίζονται τρεις από τους άθλους του Ηρακλή: Με την Κερυνίτιδα έλαφο, τον Ερυμάνθιο κάπρο και τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Οι παραστάσεις αυτές είναι μοναδικές στον ελλαδικό χώρο.