Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζεται από τον Θανάση Σαράντο μια δραματοποιημένη αφήγηση βασισμένη στο διήγημα του λογοτέχνη, «Ο Αμερικανός».

Στόχος των συντελεστών της παράστασης είναι να καταδείξουν τα πολλά πρόσωπα της μοναξιάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις συνέπειες από την καχυποψία σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο».

Το έργο είχε παρουσιαστεί την προηγούμενη θεατρική σεζόν και επαναλαμβάνεται τώρα για δύο μόνο παραστάσεις στις 8 και 9 Ιανουαρίου.

Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος. Είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού του σπιτιού. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει, είναι ο έρωτας. Ο "Αμερικάνος" θα μπορούσε να είναι και η σημερινή ιστορία ενός μετανάστη εδώ στην Ελλάδα. Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και "μετατοπίζεται" σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από το συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη.