Διάλεξη για τα αποτελέσματα των τελευταίων σουηδικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στη Μικρά Ασία (και συγκεκριμένα στο ιερό του Διός Λαβρανδίου στην Καρία) θα παρουσιάσει ο ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Ουψάλας, κ. Λαρς Κάρλσον.

Ο τίτλος της διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα την αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Ακρόπολης, είναι «Πρόσφατες σουηδικές ανασκαφές στο ιερό του Διός Λαβρανδίου με το διπλό πέλεκυ της Καρίας».

Οι συγκεκριμένές ανασκαφές είχαν ξεκινήσει το 1948 από έναν πολύ σπουδαίο αρχαιολόγο, τον Άλεξ Πέρσον, ενός στενού φίλου του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει –μεταξύ άλλων- και αρκετές ανασκαφές σε περιοχές της Αργολίδας.

Το ιερό του Διός Λαβρανδίου βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη πόλη Μίλας (η αρχαία Μύλασσα) και αποτέλεσε έναν από τα σημαντικότερα ιερά της περιοχής στην αρχαιότητα.

Σήμερα το ιερό βρίσκεται μέσα στο περιβάλλον του ενώ έχουν αποκαλυφθεί επίση�� αρχαία εστιατόρια και στοές αλλά και ρωμαϊκά και χριστιανικά μνημεία, όπως λουτρά και βασιλικές με ορισμένα από τα κτίρια που σώζονται να φθάνουν και τα 10 μέτρα ύψος!

Στην ίδια εκδήλωση ο διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Αρτο Πέντινεν θα παρουσιάσει το έργο της χρονιάς που πέρασε στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, στο Καστέλλι Χανίων, στη Μιδέα και στη Μακρακόμη.