Στη συμβολική κίνηση της τοποθέτησης πλάκας στην Πύλη Μπελέ της Ακρόπολης θα προβεί το Ινστιτούτο Θερβάντες την επέτειο των 700 χρόνων από την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας των Καταλανών και Αραγώνων στο δουκάτο της Αθήνας, το 1311.


Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση για την πολιτιστική επίδραση των λαών της Μεσογείου στο Μεσαίωνα, η οποία θα εγκαινιασθεί από τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ( θα είναι παρούσα και στα αποκαλυπτήρια της πλάκας στην Ακρόπολη).


Όσον αφορά την τιμητική πλάκα, σε αυτήν θα αναγράφεται η πρώτη φράση του εγκωμίου του Αραγωνέζου βασιλιά Πέτρου Δ΄ για την Ακρόπολη: «το κάστρο των Αθηνών είναι το πολυτιμότερο κόσμημα στον κόσμο». Η πλάκα θα είναι χαραγμένη στα καταλανικά (επίσημη γλώσσα του εγγράφου), στα ισπανικά, στα αγγλικά και ελληνικά.


Η έκθεση (η οποία εγκαινιάζεται στις 24 Μαρτίου) έχει στόχο να καταδείξει πως –με την επέκταση της κυριαρχίας των Αραγώνων στη Μεσόγειο- αναπτύχθηκε το εμπορικό δίκαιο που έγινε στη συνέχεια σημείο αναφοράς και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τιτλοφορείται «Μία θάλασσα από νόμους: Από τον Ιάκωβο Α΄ ως την Ναύπακτο».