Ένας σπουδαίος μουσικός, ο κιθαρίστας του διάσημου “Buena Vista Social Club”, Manuel Galban, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών στην Αβάνα, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Galban, έγινε γνωστός όταν στην δεκαετία τ��υ ’60 έγινε μέλος του συγκροτήματος “Los Zafiros”, που είχε καταφέρει ένα συνδυασμό ήχων όπως μπολερό, καλίπσο, ντου-γουάπ, ροκ και μπόσα νόβα. Την διασημότητα ωστόσο τη γνώρισε από την στιγμή που εντάχθηκε στους “Buena Vista Social Club” το 1996.

Ο βραβευμένος με Grammy μουσικός, γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Gibara και έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στα 14 του χρόνια, με την ορχήστρα “Villa Blanca”, ενώ το 1956 μετακόμισε στην Αβάνα, για να παίξει σε μπάρ και κλάμπ. Επτά χρόνια αργότερα ενώθηκε με τους “Los Zafiros”, που διαλύθηκαν 1972. Το 1996 ο κιθαρίστας έγινε μόνιμο μέλος του “Buena Vista Social Club”, του οποίου εμπνευστής ήταν ο αμερικανός κιθαρίστας και παραγωγός Ry Cooder. Το 2003 ο Manuel Galban και ο Ry Cooder, ένωσαν τις δυνάμεις τους για το άλμπουμ “Mambo Sinuendo”, το οποίο την επόμενη χρονιά, το 2004, τιμήθηκε με το βραβείο Grammy και γνώρισε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τους “Buena Vista Social Club”, ο Galban έγινε διάσημος και το ταλέντο του ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γης. Την μουσική του συγκροτήματος «κατέγραψε» σε ντοκιμαντέρ ο Vim Venders, ακολουθώντας την μπάντα στην Κούβα και στις συναυλίες τους.

Δείτε τους “Buena Vista Social Club” στο "Chan Chan", μέσα από την κάμερα του Vim Venders: