Σε ηλικία 96 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ, που είχε συνδέσει την ζωή του με την Ελλάδα. Μάλιστα, είχε πάρει μέρος στη μάχη της Αλβανίας και της Κρήτης.

Γεννήθηκε το 1951 και ήταν άνθρωπος της δράσης. Στην χώρα μας βρέθηκε για πρώτη φορά το 1935, όταν ήταν 19 ετών, στο πλαίσιο περιήγησής του σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Φέρμορ ερωτεύτηκε την Ελλάδα, σε βαθμό που τον αποκαλο��σαν «άνθρωπο της Μάνης» λόγω και του ότι έχτισε σπίτι και έμεινε για πολλά χρόνια στην Καρδαμύλη. Εκτός από τα έργα του («Μάνη», «Ρούμελη», «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Μεταξύ των Δασών και των Ποταμών»), έδειξε και έμπρακτα την αγάπη του για την χώρα μας, καθώς πολέμησε στην Αλβανία, ενώ από το 1941 ως τη μάχη της Κρήτης έλαβε μέρος στην κρητική αντίσταση.

Έπειτα από τη συντριβή κατά τη μάχη της Κρήτης, διέφυγε μαζί με συντρόφους του στην Αλεξάνδρεια, έπειτα στο Κάιρο και στη Χάιφα της Παλαιστίνης. Επέστρεψε το 1942 και, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε πάνω από δυο χρόνια στα βουνά οργανώνοντας την αντίσταση, καθώς και την αιχμαλωσία και τη μεταφορά του Γερμανού στρατηγού Κράιπε.

Τιμήθηκε με το Παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών το 1944 και το Παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1943, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ηρακλείου Κρήτης. Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, βραβεύτηκε πολλές φορές για το συγγραφικό του έργο και το 2004 χρίστηκε ιππότης.

Είχε παντρευτεί την Τζόαν Ράινερ, με την οποία δεν απέκτησε παιδιά.

«Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα ένα από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά του το υπουργείο Πολιτισμού.