Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό της η μεγάλη «κυρία» της μόδας, Coco Chanel, επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από ένα βιβλίο με τον τίτλο «Η αύρα της Chanel». Πρόκειται για την αυτοβιογραφική αφήγηση της, στο γάλλο διπλωμάτη και φίλο της, συγγραφέα Πολ Μοράν.

Σαν βγαλμένη από μυθιστόρημα μοιάζει η ζωή της γυναίκας που έφερε την επανάσταση στο χώρο της μόδας. Γεννημένη το 1883 μέσα στη φτώχεια, έμεινε ορφανή από μητέρα και βρέθηκε έγκλειστη σε ορφανοτροφείο, χωρίς πατέρα, καθώς οι γονείς της δεν είχαν παντρευτεί. Για τα βγάλει πέρα ξεκίνησε μοδίστρα σε ραφείο, ενώ παράλληλα τραγουδούσε σε καμπαρέ.

Οι πόρτες της λεγόμενης καλής κοινωνίας της άνοιξαν διάπλατα, όταν γνώρισε τον αριστοκράτη Ετιέν Μπαλζάκ. Από εκεί και πέρα όλα ήταν εύκολα για την καπάτσα, εκκεντρική, προκλητική και δυναμική φεμινίστρια Coco Chanel, που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο της μόδας.

Ήταν η σχεδιάστρια που με επίκεντρο τη Γαλλία, απελευθέρωσε τις γυναίκες του κόσμου, και έκανε το όνομά της συνώνυμο της θηλυκής κομψότητας. Λάνσαρε πρώτη τα γυναικεία παντελόνια, τα μαύρα ταγιέρ, τις ψηλοτάκουνες γόβες, τα κοντά μαλλιά και απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους κορσέδες και τις βάτες.

Το βιβλίο καταγράφει την πορεία μιας κορυφαίας «ιέρειας» της μόδας, που ξεκίνησε από το μηδέν για να δημιουργήσει με την φαντασία αλλά και σκληρότητά της ως εργοδότρια, έναν από τους διασημότερους οίκους μόδας στον κόσμο.