Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων έως τις 4 Μαρτίου

Για μικρά και μεγάλα παιδιά

Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη

Παρατείνεται έως την Κυριακή 4 Μαρτίου η έκθεση Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης με έργα του σπουδαίου έλληνα ζωγράφου, χαράκτη και γλύπτη Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον» και το Μουσείο «Γιάννη Γαΐτη-Γαβριέλας Σίμωση» στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Λορέττα Γαΐτη με τη σημαντική συμβολή του Μιχάλη Γαβρίλου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Γαΐτη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικό μέρος της τελευταίας δεκαετίας της ζωής και του έργου του Γιάννη Γαΐτη, ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που έβγαλε η Ελλάδα διεθνώς στον 20o αιώνα, καθώς και το πέρασμα από τη δεκαετία του ‘70 στη δεκαετία του ‘80.

 

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται και το γνωστό έργο «Κουταλιανός»  κι αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ως  Κουταλιανό, ήρθε η ώρα να ζήσετε την εμπειρία και να φωτογραφηθείτε στο έργο του καλλιτέχνη.

Η έκθεση αυτή του Γαΐτη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Αφορά άμεσα την κατάσταση που ζει η ανθρωπότητα κι ο τόπος μας, όπου το ρήγμα ανάμεσα στον άνθρωπο και το ανθρωπάκι βαθαίνει καθημερινά. Με κέφι, σαν παιδί, μιλά με τον καθημερινό άνθρωπο και μοιράζεται τη δημιουργικότητα και την ελευθερία της έκφρασης. Δίνει σχήμα στα ωραιότερα και στα χειρότερα μας όνειρα, για να μας λυτρώσει και να γελάσουμε με τα ψεύτικα φαντάσματα που μας περιβάλλουν.

«Τα «ανθρωπάκια» του Γαΐτη περνούν από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι το τέλος πολλές φάσεις, τόσο καλλιτεχνικές όσο και κοινωνικές. Δε θα σταματήσει ποτέ να βλέπει με γενναιοδωρία αυτά τα ίδια που κατακρίνει και καυτηριάζει, τη μοναξιά που μέσα από την τέχνη του μοιράζεται με τον κάθε απλό άνθρωπο και τις όλο και μεγαλύτερες απειλές κατά του ανθρώπινου κόσμου.» σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος

 

Όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στην εκπομπή Μονόγραμμα της ΕΡΤ, το 1984:

[…] τα ανθρωπάκια του σήμερα, είναι στο κατεστημένο και το ίδιο το ανθρωπάκι αυτό αντιδρά στο κατεστημένο. Οι άνθρωποι, τα ανθρωπάκια που λέω, το κατεστημένο, έφτασε σ’ ένα σημείο όπου δεν παίρνει άλλο να πάει πιο μακριά […] γίνανε ένα νούμερο και τίποτα παραπάνω. Εδώ εγώ κάνω μια μαρτυρία και σας λέω: φροντίστε να σωθείτε, να σωθούμε … Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο εγώ εκτός απ’ αυτήν τη μαρτυρία […]

 

Το 1945 ο Μαρίνος Καλλιγάς μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας To Βήμα, έχοντας δει την πρώτη έκθεση του Γαΐτη, ο οποίος ήταν τότε 21 ετών, προέτρεπε  […] Από ένα τέτοιο ξεκίνημα είναι βέβαιο ότι θα φτάσει κάπου ψηλά ο Γαΐτης∙ για να φτάσει όμως χρειάζεται όχι μονάχα μια πολύπλευρη δική του συμβολή, που, απ’ ό, τι βλέπει κανείς ως τώρα, θα τη δώσει με πίστη και ειλικρίνεια, αλλά και μια δίκαιη υποστήριξη από το περιβάλλον του, και για το λόγο αυτόν θα ήθελα, αν όχι τίποτε άλλο, την έκθεση αυτή να την επισκεφτούν όχι μόνο εκείνοι που ενδιαφέρονται ειδικά, μα και ο πολύς κόσμος. […]

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028, Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής 

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00, Δευτέρα κλειστά

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top