Ανοίγει στις 30 /1 ο αρχαιολογικός χώρος του Γαλεριανού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη

Προσελήφθησαν επιτέλους οι φύλακες

Ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος του Γαλεριανού συγκροτήματο

Χρειάστηκαν επτά χρόνια προκειμένου να ...προσληφθούν επτά φύλακες και να επαναλειτουργήσει (να καταστεί «ανοιχτός» και επισκέψιμος για το κοινό) ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της πόλης- το ανάκτορο του Γαλερίου (στην οδό Δημητρίου Γούναρη και τη σύγχρονη πλατεία Ναυαρίνου).

«Τα μνημεία είναι άψυχα όντα, αν δεν μπορεί να τα δει ο κόσμος», δήλωνε χθες η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, στη διάρκεια εκδήλωση του Σωματείου «Φίλοι των Μνημείων Θεσσαλονίκης» προ-ανακοινώνοντας την επικείμενη επαναλειτουργία του Γαλεριανού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, από την Τρίτη 30 Ιανουαρίου ανοίγει για το κοινό το Ανάκτορο του Γαλερίου. Μετά την αποπεράτωση της πρόσληψης έκτακτου φυλακτικού προσωπικού, ο αρχαιολογικός χώρος θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 9:00 έως τις 16:00. Κατά τις πρώτες ημέρες θα πραγματοποιηθούν στο χώρο εργασίες καθαριότητας και τακτοποίησης. Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι ο Πύργος της Αλώσεως (Πύργος του Τριγωνίου) λειτουργεί ήδη καθημερινά εκτός Δευτέρας και ώρες 9:00-15:00.

Τα σημαντικά οικοδομικά κατάλοιπα του Γαλεριανού Συγκροτήματος ήρθαν στο φως σε ανασκαφές που έγιναν το β΄ μισό του 20ού αιώνα, ενώ μεγάλο μέρος των αρχαίων καταλοίπων το εξαφάνισε η ανοικοδόμηση. Το ανάκτορο του Γαλερίου είναι η καλύτερα σωζόμενη αυτοκρατορική κατοικία της Ύστερης Αρχαιότητας στην Ευρώπη (4ος μ. Χ.). Ο αρχαιολογικός χώρος έχει έκταση 9 στρεμμάτων και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ναβαρίνου και την οδό (πεζόδρομος) Δ. Γούναρη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top