Η αστυνομικός - συγγραφέας με την παιδική ψυχή ζει μια «περιπέτεια στα σύννεφα»!

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών για καλό σκοπό

Η αστυνομικός-συγγραφέας με την παιδική ψυχή και ο ΜέΡΛΟ!

Σε όποια ηλικία και αν φτάσουμε, η δύναμη των παραμυθιών της παιδικής μας ηλικίας παραμένει μέσα μας, ακόμα και αν έχουμε ξεχάσει την αθωότητα εκείνων των τόσο γλυκών χρόνων.

Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος για μικρούς και μεγάλους από το βιβλίο. Όταν δε, η θερμοκρασία πέφτει, το χιόνι μετατρέπει το γκρίζο τοπίο σε παραμυθένιο και όταν η φωτιά από το τζάκι ζεσταίνει το σώμα και την καρδιά, η αφήγηση όμορφων χριστουγεννιάτικων ιστοριών ταξιδεύει σε μαγικούς κόσμους όλη την οικογένεια.

Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκε και η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η νεαρή αστυνομικός, η οποία τον Φεβρουάριο του 2016 έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  με το παραμύθι «Μια Ζαχαρένια Συνταγή»!

Για ακόμα μια φορά η ταλαντούχα Φωτεινή άφησε για λίγο στην άκρη την αστυνομική της στολή και με την πένα της δημιούργησε τον «ΜέΡΛΟ, Περιπέτεια στα σύννεφα».

Το star.gr, συνάντησε την συγγραφέα παιδικών βιβλίων, η οποία μας μίλησε για τον νέο της ήρωα που θα είναι μια εξαιρετική παρέα για τους μικρούς μας φίλους αυτά τα Χριστούγεννα.

Με ποια αφορμή ξεκίνησες να γράφεις παιδικές ιστορίες που κατέληξαν να αποτελούν ένα βιβλίο;

Ήταν η δική μου μεγάλη ανάγκη και διαπίστωσα στη συνέχεια ότι αποτελεί και πρόκληση να γράφεις μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, με κορυφώσεις, πλοκή, περιπέτεια και στο τέλος αυτή η ιστορία να βρίσκει εκείνους που μέσα από τις δικές σου λέξεις ανακαλύπτουν άλλους δικούς τους κόσμους.

Ποια είναι τα ερεθίσματά σου για καθεμία νέα ιστορία;

Κατά βάση οι ήρωες τους. Ήρωες παράξενοι, με χαρακτηριστικά τόσο κοντά στους ανθρώπους, αλλά έχοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις από εμάς. Οι ίδιοι στήνουν και τις ιστορίες τους στη φαντασία μου.

Μαρία Κορινθίου- Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

 Είναι εύκολο ένας ενήλικας να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης ενός μικρού παιδιού;

Αν υιοθετήσει μέρος –μακάρι να γινόταν στο σύνολό τους- εκείνων των χαρακτηριστικών που εμπεριέχουν τη λέξη παιδί, όπως η αλήθεια, ο αυθορμητισμός, η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η φαντασία, τότε ναι.

Από ποια ηλικία και έπειτα μπορεί να δομηθεί η αγάπη για το βιβλίο;

Είναι μία σχέση συνεχούς καλλιέργειας η αγάπη για τη λογοτεχνία, από τα 0 χρόνια του ανθρώπου, ακόμα ακόμα. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που ξεκινάει από την οικογένεια, βλέποντας τους γονείς να διαβάζουν, διαβάζοντας μαζί με τους γονείς, αναπτύσσοντας συζητήσεις, γύρω από τη θεματική, και ολοκληρώνεται στο σχολείο, με πρόσβαση σε δανειστικές βιβλιοθήκες, δράσεις, εργασίες. Δυστυχώς η λέξη βιβλίο έχει ταυτιστεί με το σχολικό βιβλίο και όσα αυτό συνεπάγεται στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, βάζοντας το παιδί σε μια διαδικασία αυτοαποκλεισμού του από άλλα είδη βιβλίων. Και δικαίως. Επομένως η δόμηση αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη στις μέρες μας.

Με ποιο τρόπο ένα παιδί θα πεισθεί να εγκαταλείψει, έστω προσωρινά, τα γκάτζετς που κυριαρχούν στην καθημερινότητά του για να αφεθεί στιςσελίδες ενός βιβλίου;

Η εικόνα και ο ήχος είναι μέσα στην καθημερινότητα όλων. Είναι στοιχείο της εποχής. Δε θεωρώ ότι άδικα έχει καταλάβει μέρος της ζωής των παιδιών του

σήμερα, αλλά και της δικής μας, ας μην το παραβλέπουμε. Το βιβλίο πρέπει να γίνει πλήρως ανταγωνιστικό και θεωρώ ότι υπάρχουν τρόποι. Τα live books

είναι ένας τρόπος, αλλά υπάρχουν και άλλοι. Στο εξωτερικό η παγκόσμια τάση το έχει συνειδητοποιήσει. Δημιουργεί βιβλία με λιγότερο κείμενο ή έχει

εισαγάγει στην αγορά τα graphic novels. Η δυναμική επαναφορά των comics είναι κι αυτή μια καλή αρχή. Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό του βιβλίου στο σήμερα και επομένως της σχέσης μας με αυτό. Αδιαπραγμάτευτα ο ρόλος των γονέων έχει βαρύνουσα σημασία.

 Γιατί είναι απαραίτητο ένα παιδί να γαλουχείται με παραμύθια; Πόσο συμβάλλει η εξιστόρησή τους στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του;

Δίνει τροφή στη φαντασία. Δημιουργεί συναισθήματα. Είναι διασκέδαση. Δίνει χαρά. Προσφέρει ασφάλεια. Εκφράζει επιθυμίες. Επιλύει προβλήματα

που νομίζεις ότι δεν μπορείς να λύσεις. Αποτελεί αιτία προβληματισμών, κριτικής σκέψης, διαλόγου. Δίνει ελπίδα, εκφράζοντας την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον του παιδικού βιβλίου; Υπάρχουν νέοι ταλαντούχοι συγγραφείς;

Δεν παύω να είμαι αισιόδοξη γενικά. Και η αισιοδοξία μου έγκειται μόνο και μόνο στην ύπαρξη νέων συγγραφέων που σέβονται τι γράφουν και πρωτίστως

σε ποιους απευθύνονται, στα παιδιά.

Θα μου πεις λίγα λόγια για τον Μέρλο; Θεωρείς ότι είναι ένα ξεχωριστό δώρο για τα παιδάκια μιας και σε λίγες ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα;

Ο ΜέΡΛΟ, Περιπέτεια στα σύννεφα, σε εικονογράφηση Μαριάννας Φραγκούλη, είναι ένα σύννεφο που μέσα από την περιπέτεια του μας μαθαίνει να μένουμε πιστοί στον στόχο μας αποφεύγοντας τα εμπόδια στη διαδρομή. Μια διαδρομή που οδηγεί στο σχολείο και το παιχνίδι, αρχικά, και συνεχίζεται στην υπόλοιπη ζωή μας. Πρόκειται για εικονοβιβλίο και απευθύνεται σε παιδιά 3 – 7 ετών.

Ο ΜέΡΛΟ συνάντησε στη δική του διαδρομή, καθώς αποκτούσε τα χαρακτηριστικά του, τη Νεφέλη, ένα κορίτσι που νόσησε από καρκίνο και αποφάσισε να δωρίσει μέρος των εσόδων του στην ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Οπότε κατ’ αυτόν τον τρόπο ίσως να αποτελεί ένα ξεχωριστό δώρο, μιας και άλλα παιδιά μέσα από τον ΜέΡΛΟ και την ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ θα ανακουφιστούν, έστω και λίγο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ, με την υποστήριξη του IONIAN TV.

Το δικό σου – διαχρονικά- παιδικό παραμύθι; Τι να περιμένουμε μελλοντικά από εσένα;

Είναι ένα ερώτημα που με βασανίζει. Σίγουρα ένα επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο και την επανέκδοση του δεύτερου βιβλίου μου με τίτλο «Μια Ζαχαρένια Συνταγή» το οποίο μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ανεβαίνει θεατρικό στο θέατρο «Φούρνος».

Της Μίτση Σκέντζου

e-mail: mskentzou@star.gr

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top