Περιστέρη: «Ματώνει η ψυχή μου να βλέπω την Αμφίπολη εγκαταλελειμμένη»

Τι είπε η αρχαιολόγος για τους κινδύνους που εγκυμονούν αν μείνει το μνημείο ακάλυπτο

Περιστέρη: «Ματώνει η καρδιά μου με την Αμφίπολη»

Την μεγάλη της θλίψη για την  εγκατάλειψη του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά, εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή της η  Κατερίνα Περιστέρη.

Η αρχαιολόγος που πριν από περίπου δυόμιση χρόνια ηγούνταν στις ανασκαφές που γίνονταν στην Αμφίπολη, ανέφερε πως οποιαδήποτε φθορά γίνει στο μνημείο, θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Μετά το τέλος της ανασκαφής το 2014 και μέχρι την συνταξιοδότησή μου από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δεκέμβρη του 2015, εκπονήθηκαν μελέτες συντήρησης και στερέωσης από το ΥΠΠΟ για το ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη και πραγματοποιήθηκαν και σχετικές εργασίες. Κατά το 2016 δεν προχώρησαν οι εργασίες αυτές με αποτέλεσμα να υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, με υποτυπώδη φύλαξη με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι εκτεθειμένο στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το ταφικό συγκρότημα. Είναι απαράδεκτο να παραμένει σε τέτοια κατάσταση, εκτεθειμένο το μνημείο στην φθορά του χρόνου, αβοήθητο, χωρίς εργασίες συντήρησης και στερέωσης, χωρίς την προστασία που η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να του προσφέρει» είπε η κυρία Κατερίνα Περιστέρη και πρόσθεσε:

«Οι εργασίες συντήρησης το 2016 έχουν σταματήσει και αυτό είναι πολύ άσχημο. Ως ανασκαφέας τα αγαπώ όλα αυτά και έχω δώσει την ψυχή μου για αυτή την ανασκαφή και δεν μπορώ να μην νοιάζομαι και να μην τα σκέπτομαι. Η ψυχή μου ματώνει κάθε φορά με αυτή την εγκατάλειψη και την αδιαφορία».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top