Το «Τραπέζι των αφηγήσεων» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί έως τις 24 Φεβρουαρίου

Το «Τραπέζι των αφηγήσεων» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στο ανοιχτό «κουκλόσπιτο» που στήνει η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου, γεμάτο από μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων, η εικαστικός, σε ρόλο οικοδέποινας, προσκαλεί τους θεατές γύρω από το «Τραπέζι των Αφηγήσεων» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 30 Ιανουαρίου.

Η εγκατάσταση προβλέπει μια τρυφερή δράση στο εικαστικό αυτό οικιακό περιβάλλον, όπου το κοινό παρατηρεί ή μπορεί να ανακατασκευάσει ένα προσωπικό περιβάλλον οικιακής ζωής, αναμνήσεων και επιθυμιών: το σπίτι που χάνουμε, το σπίτι που επιθυμούμε.
«Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» είναι μια ανοιχτή σκηνή με δωμάτια, έπιπλα, μικροαντικείμενα και κάμερες που παρακολουθούν, καταγράφουν και διασώζουν τις κινήσεις των χεριών, καθώς αυτά μετακινούν τα έπιπλα και τις συνοδευτικές αφηγήσεις.

Οι επισκέπτες που δεν συμμετέχουν στο δρώμενο, μπορούν να παρακολουθούν τις αφηγήσεις και τη δράση μέσα από οθόνες που υποστηρίζουν το έργο έξω από το σκηνικό-κουκλόσπιτο.

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί έως τις 24 Φεβρουαρίου και η δράση θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα (30 Ιανουαρίου, 3, 10, 17 και 24 Φεβρουαρίου).

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης «To Τραπέζι των Αφηγήσεων», στις 3/2 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Εστία και Ανεστιότητα στη Σύγχρονη Τέχνη: Οι καλλιτέχνες αφηγούνται...», στο φουαγιέ του 5ου ορόφου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα, επιλέγουν εικαστικά έργα που πραγματεύονται διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το σπίτι - ως στέγαση, πατρίδα, κοινότητα- αλλά και δημιουργίες που αντιμετωπίζουν το τραύμα της απώλειας και της μετοίκησης. Ορισμένες από τις επιλογές τους εστιάζουν στη διασπορική συνθήκη του ανέστιου ή υβριδικού καλλιτέχνη- όταν σπίτι μπορεί να γίνει όλος ο κόσμος.
 
«Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση «Το Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (9 Φεβρουαρίου - 12 Μαρτίου), μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπέη Χαμάμ το 2011. Πρόκειται για μια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση, εμπνευσμένη από το Dollhouse της Petronella Oortman, που βρίσκεται στο Ρέικσμουζέουμ του Άμστερνταμ.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης για συμμετοχή στην διεύθυνση trapezi_afigiseon@sgt.gr
 
Η είσοδος των θεατών στις περφόρμανς και τη συζήτηση είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδων ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top