Δύο ελληνικές ανακαλύψεις στις σημαντικότερες παγκοσμίως το 2016

Οι δεσμώτες του Φαλήρου και ο «Άνθρωπος» του Ναυαγίου των Αντικυθήρων αναγνωρίστηκαν σε όλο τον κόσμο

Σημαντικές ανακαλύψεις

Μέσα στον κατάλογο των δέκα σημαντικότερων ανακαλύψεων στον κόσμο για το 2016 συγκαταλέγονται «Οι δεσμώτες του Φαλήρου» και ο «Άνθρωπος του Ναυαγίου των Αντικυθήρων» σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology».

 Η ομαδική ταφή 80 δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα

Στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, οι ανασκαφείς στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα, ανακάλυψαν τα υπολείμματα 80 ανδρών που ήταν αλυσοδεμένοι ο ένας με τον άλλον  από τους καρπούς. Οι οστεολογικές εξετάσεις έδειξαν πως οι περισσότεροι άντρες ήταν νεαρής ηλικία, δηλαδή 20 με 30 χρόνων.

Όλοι μάλιστα σκοτώθηκαν με ένα μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι.

Θαμμένα μαζί με τους άντρες που σκοτώθηκαν όλοι με τον ίδιο τρόπο, ήταν θαμμένα δύο αγγεία, τα οποία επέτρεψαν την χρονολόγηση της ταφής. Ήταν τέλη του 7ου αιώνα, μία εποχή γεμάτη εξεγέρσεις και επαναστάσεις, μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και επίδοξων ανατροπέων, η οποία μπορεί να συσχετιστεί, όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον Άγος και τις ταραχές που ακολούθησαν είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.

Ο άνθρωπος του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

 

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ήταν το πλουσιότερο και μεγαλύτερο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου, το οποίο ανακαλύφθηκε  το 1.900 στα ανοιχτά των Αντικυθήρων, το οποίο έφερε στην επιφάνια πολλούς θησαυρούς. Ανάμεσα σ΄ αυτούς, μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ο οποίος και αναφέρεται ως ο παλαιότερος υπολογιστής παγκοσμίως.

Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε και άλλη μία σπουδαία αποκάλυψη όσον αφορά το ναυάγιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ανθρώπινο σκελετό. Τα υπολείμματα περιλαμβάνουν, κρανίο, οστά, γνάθο, δόντια, χέρια και πόδια.

 

Το 1900-1901 και 1976, είχαν εντοπιστεί ήδη οστά από τέσσερα διαφορετικά άτομα, η νέα όμως ανακάλυψη ανθρώπινων υπολειμμάτων είναι η πρώτη μετά από 40 χρόνια, εποχή που η ανάλυση του DNA είναι εφικτή.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό στο αρχαίο DNA, Hannes Schroeder, η ανακάλυψη παρέχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξεταστεί το γενετικό υλικό ενός αρχαίου ναυτικού:

«Ανθρώπινα υπολείμματα από αρχαία ναυάγια είναι εξαιρετικά σπάνια.Η ανάλυση DNA μπορεί δυνητικά να μας δώσει συναρπαστικές νέες πληροφορίες για τη γενετική καταγωγή του πληρώματος και τη γεωγραφική του προέλευση» είπε χαρακτηριστικά στο «Archaeology». 

Σύμφωνα μάλιστα με τον συνδιευθυντή της έρευνας, Μπρένταν Φόλεϊ, το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνουν νέες έρευνες καθώς ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχουν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα στη θέση του ναυαγίου, μαζί με άλλα πολύτιμα φορτία.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top