​Σε δημοπρασία βγαίνει αυτό το μήνα ένα σπάνιο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του διάσημου βιβλίου του Ισαάκ Νεύτωνα «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας από τον Οίκο Christie’s με τιμή εκκίνησης το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για την υψηλότερη αρχική τιμή για αντίγραφο του συγκεκριμένου βιβλίου, ενώ ένα άλλο αντίγραφο είχε δημοπρατηθεί το 2013 με τιμή εκκίνησης 600.000 δολάρια, αλλά είχε πιάσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 1687 είχαν τυπωθεί περίπου 400 αντίγραφα της πρώτης έκδοσης του έργου και από αυτά το ένα πέμπτο κατευθύνθηκε στην Ευρώπη.

protiekdosivivlioyneytonapigicambridgeuniversitylibrary.jpg

Ο Χάλεϊ μάλιστα έπεισε το Νεύτωνα να εκδώσει τις θεωρίες του σε βιβλίο και κατέβαλε εκείνος το κόστος της έκδοσης, καθώς η Βασιλική Εταιρεία επιστημών είχε ξεμείνει από χρήματα.

Μάλιστα σήμερα, η Βασιλική Εταιρεία φυλάει δύο αντίγραφα της πρώτης έκδοσης, καθώς και το αρχικό χειρόγραφο του Νεύτωνα.

Το έργο του βρετανού φυσικομαθηματικού επέδρασε όσο λίγα όχι μόνο στις θετικές επιστήμες, αλλά γενικότερα στην ανθρώπινη σκέψη και στον δυτικό πολιτισμό και μαζί με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, θεωρούνται τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.