Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ και τους κριτικούς κινηματογράφου Γ. Μπράμο και Μ. Δημόπουλο, παρουσιάζουν τον 3ο κύκλο των προβολών «Σινεμά με τον Φρόυντ».

σινεμά.png

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν τον ελληνικό κινηματογράφο και θα συμμετέχουν στη συζήτηση μεταξύ ψυχαναλυτών και δημιουργών της 7ης τέχνης, με αφορμή τα πλάνα της εσωτερικής και της εξωτερικής πραγματικότητας, που παριστάνει η εκάστοτε ταινία.

Στόχος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συναντήσεων για να ακούσουν από κοινού με τους θεατές την τέχνη του ελληνικού κινηματογράφου να μιλά για τα θέματα που αφορούν τα άτομα και την κοινωνία, όπως ο ρατσισμός, το ξένο, ο ολοκληρωτισμός, η βία, ο έρωτας, ο θάνατος, μέσα μας και έξω.

Γνωρίζω την πραγματικότητα σ��μαίνει για τους ψυχαναλυτές τη μετασχηματίζω, την ερμηνεύω, τη ντύνω με εικόνες, την κάνω αισθητή και νοητή, με το ψυχικό μου έργο (φαντασία, όνειρο, κλπ). Αυτό κάνει και ο κινηματογράφος. Η ψυχαναλυτική συνεδρία και η προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας, συνιστούν ταυτόχρονα μια προσωπική εμπειρία συνάντησης με τον εαυτό και μια δημιουργία ενός κοινού κόσμου.

σινεμά 2.png

Και οι δύο χωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα, δημιουργώντας τη συνθήκη που μας επιτρέπει να παλινδρομήσουμε, να πάρουμε μια προσωρινή απόσταση από την εξωτερική πραγματικότητα για να στραφούμε μέσα μας, να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες μας, να τους δώσουμε εικόνες, να τις παραστήσουμε, να τους δώσουμε σενάρια και νόημα, όπως κάνουμε με τα όνειρα που βλέπουμε τη νύχτα. Για την ψυχανάλυση και για τον κινηματογράφο η ψυχική και η εξωτερική πραγματικότητα είναι ταυτόχρονα ένα δημιούργημα και ένα εύρημα.

Η έναρξη γίνεται στις 11 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο ¨Άστυ" με την ταινία «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (1999 ) του Δήμου Αβδελιώδη η οποία αναλύεται σε ψυχαναλυτικό επίπεδο από τον Χάρη Μωρίκη.

Δείτε τις υπόλοιπες ταινίες που παρουσιάζονται είναι

«Μιρουπάφσιμ» (1997 ) του Γ. Κόρρα στις 15 Δεκεμβρίου με εισηγητές τον σκηνοθέτη και την ψυχαναλύτρια τη Α. Μοσκώφ.
«Δονούσα» της Λ. Αντωνίου στις 29 Ιανουαρίου με εισηγητές την σκηνοθέτιδα και τον ψυχαναλυτή Σ. Σαββόπουλο.
«Όλα Είναι Δρόμος» (1998 ) του Π. Βούλγαρη στις 19 Φεβρουαρίου με εισηγητές τον σκηνοθέτη και την ψυχαναλύτρια Ντ. Πάνιτς.
«Ούτε Γάτα Ούτε Ζημία» (1955 ) του Α. Σακελαρίου στις 12 Μαρτίου με εισηγητές την πανεπιστημιακό και ιστορικό του κινηματογράφου Μ. Παραδείση και τον ψυχαναλυτή Ι. Κλεώπα.
«Το Μικρό Ψάρι» (2014 ) του Γ. Οικονομίδη στις 2 Απριλίου με εισηγητές τον σκηνοθέτη και τον ψυχαναλυτή Ν. Λαμνίδης.