Στην Πνύκα ή Πνύξ, όπως λέγονταν στην αρχαιότητα, θα γίνει η ομιλία του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το πλάτωμα κοντά στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, γνωστό ως πλάτωμα τηλεσκοπίου Δωρίδη στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων.

Με φόντο την Ακρόπολη, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, θα αγορεύσει εκεί όπου αγόρευσαν σημαντικοί ρήτορες, πολιτικοί και στρατηγοί όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αισχίνης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

showphoto.jpg

Στην Πνύκα συγκαλούνταν η εκκλησία του δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων από τον 6ο αιώνα μέχρι το τέλος του 4ο αιώνα π.Χ.

πνύκα 2.JPG

Ο μνημειακός χώρος παρουσιάζει τρεις φάσεις οικοδομικής ανάπτυξης που λατινο-αριθμούνται σε Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ περιόδους – φάσεις:

Η πρώτη φάση ανάγεται στις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, περίπου το 500π.Χ. Στη περίοδο αυτή το Βήμα βρισκόταν στα βόρεια του κοίλου και οι ακροατές φέρονταν να παρακολουθούν στραμμένοι προς την Αρχαία Αγορά, τον Άρειο Πάγο και τα Προπύλαια.

Η δεύτερη φάση που χρονολογείται το 400π.Χ, το Βήμα προσδιορίζεται νοτιοδυτικά ενώ στα βόρεια του χώρου οικοδομήθηκε αναλημματικός τοίχος με δύο κλίμακες πρόσβασης (ανατολικά και δυτικά).

pnyx.jpg

Στην τρίτη φάση, που ανάγεται γύρω στο 350π.Χ οικοδομήθηκε αναλημματικός τοίχος με κλιμακωτή είσοδο στο κέντρο, που προσέδιδε μεγαλύτερη έκταση στο χώρο. Απέναντι ακριβώς από την είσοδο λαξεύτηκε στο φυσικό βράχο το νέο τριβάθμητο λίθινο Βήμα.

Σ΄ αυτή την περίοδο ανάγονται και οι στοές που φέρονται λαξευμένες ανατολικά και δυτικά του Βωμού που ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκαν, με πιθανολογούμενη αιτία την κατασκευή του Διατειχίσματος περί το 325-307 π.Χ.

Το 1910 έγιναν ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρία, εκεί και ανακαλύφθηκε η ύπαρξη της Πνύκας στο χώρο αυτό.

p06090.jpg

Μεταξύ του 1930 και του 1937 έγιναν ανασκαφές, από τον Όμερ Τόμπσον(Homer Thompson), ο οποίος αρχικά συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη και στη συνέχεια με τον Ρόμπερτ Σκράντον. Όλος ο σημερινός χώρος της Πνύκας, στην αρχαιότητα απο��ελούσε ιερό χώρο, που ήταν αφιερωμένος στον Δία.

Στην Πνύκα, βρίσκονται και τα θεμέλια του Ηλιοσκόπιου του Μέτωνα, του τετραγωνικού πύργου που στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους αστρονόμους για την παρατήρηση της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και των άλλων ουρανίων σωμάτων. Ο Μέτων ανακάλυψε την περιοδικότητα των 19 ετών με την οποία επαναλαμβάνονται οι φάσεις της Σελήνης στο ίδιο σημείο του Ουρανού.
Το ημερολόγιο του Μέτωνος χρησιμοποιείται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί για το Πάσχα και έχει ομοιότητες με το ημερολόγιο των Κινέζων.