Στις κινηματογραφικές αίθουσες της Μόσχας ακουγόταν για μία εβδομάδα η ελληνική γλώσσα, παρουσία χιλιάδων θεατών, τόσο ομογενών, όσο και Ρώσων φιλελλήνων.
Έργα, όπως «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γ. Σμαραγδή, «Μικρά Αγγλία» του Π. Βούλγαρη, «Ο εχθρός μου» του Γ. Τσεμπερόπουλου ή το «Ουρανία» του Κ. Καπάκα, δεν εκφράζουν μόνο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά ήταν και θέματα αγαπητά στο ρωσικό κοινό, που τα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως 12 Οκτωβρίου 2016 στη Μόσχα, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και περευρέθησαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΓΑΕ, Δημήτρης Πλευράκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, η γενική πρόξενος, Ελένη Βακάλη, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.
Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε με την ταινία «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι», που αναφέρεται στη συμβολή, τόσο της Ρωσίας, όσο και τη�� ομογένειάς μας στην ελληνική επανάσταση του 1821.
Η ταινία «Ουρανία», η οποία έχει θέμα την κούρσα κατάκτησης του διαστήματος, προβλήθηκε στον κινηματογράφο με το ελληνικό όνομα «Κόσμος», ακριβώς απέναντι από το διάσημο Μουσείο και Κέντρο Διαστήματος της Μόσχας, οδηγώντας το κοινό σε απορίες, όπως ποια είναι η διαφορά μεταξύ κοσμοναύτη και αστροναύτη, αφού και οι δύο είναι ελληνικές λέξεις.
Η επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ «Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου» στη Ρωσία ώθησε τη ρωσική πλευρά, στις επαφές της με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΓΓΑΕ,κ. Πλευράκη και τους Έλληνες σκηνοθέτες, να εκφράσει την επιθυμία να έχει συνέχεια αυτή η πρωτοβουλία, τόσο στον χρόνο, όσο και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.
Επίσης, ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον έρωτα του Ιωάννη Καποδίστρια, ώστε να είναι έτοιμο το 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει με συμπαραγωγή από την ελληνική πλευρά.