​Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών άφησε ο σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα, που τον τελευταίο καιρό ήταν στο νοσοκομείο με νεφρική ανεπάρκεια.

2068805.jpgΠαρά το προχωρημένο της ηλικίας του ο κινηματογραφιστής είχε παραμείνει πολύ δραστήριος τα τελευταία χρόνια, βοηθούμενος από την γυναίκα του, την Κριστίνα Ζαχβάτοβιτς, ηθοποιό, σκηνοθέτη και σκηνογράφο.

Ποιος ήταν ο Πολωνός συγγραφέας

Ο βραβευμένος με όσκαρ Πολωνός Αντρέι Βάιντα, είχε γεννηθεί στις 6 Μαρτίου του 1926, στο Σουβάλκι της Πολωνίας.

Άφησε το στρατό για την τέχνη

Ήταν μεγάλος κινηματογραφιστής, και ένας από αυτούς που συνέθεσαν τη Μεγάλη Πολωνική Σχολή, σκηνοθετώντας πάνω από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών.
Ο Βάιντα δεν εντάχθηκε στο δυναμικό του πολωνικού στρατού το 1939, επειδή αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.Σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο, στην ξακουστή σχολή Λοτζ.

'εφυγε.jpg

Η πρώτη του ταινία ήταν το «Ποκολένιε» η οποία βγήκε στην Ελλάδα στις αίθουσες με τον τίτλο "Μια Γενιά".Η καριέρα του έφτασε στα ύψη το 1957 όταν κέρδισε το ειδικό βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία Kanal που αφορούσε την εξέγερση των Πολωνών παρτιζάνων το 1944 κατά των Ναζί.Αυτό το βραβείο τον καθιέρωσε στο χώρο του πολωνικού σινεμά, με το έργο που έκανε ένα χρόνο μετά με τίτλο «Στάχτες και Διαμάντια».

Το 1981 ο Βάιντα στράφηκε προς την πολωνική λογοτεχνία με το έργο «Man of Iron» που αφορούσε την άνοδο της «Αλληλεγγύης» στην Πολωνία και κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στις κάννες. Εξαιτίας αυτού του βραβείου, γλίτωσε την φυλακή από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Σχετικά με την γερμανική κατοχή των Πολωνών, υπήρξε βοηθός του Αλεξάντρ Φορντ.

Ανάμεσα στα έργα που έγραψε και σκηνοθέτησε ήταν τα: «Η γη της επαγγελίας», «Βαλέσα η δύναμη της ελπίδας», «Κατίν», «Gilles Jacobs, πολίτης των Καννών», «Samson», «Λότνα», «Γλυκιά έξαψη», «Danton», «Wesele», «Στάχτες και διαμάντια», «Pokolenie».

Ο Βάιντα, πρωτοστάτησε στην πολωνική σχολή που ξεπήδησε από τη Λοτζ, σκηνοθετώντας την προσωπική του εκδοχή για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία.

Στην πλούσια καριέρα του, έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, ενώ τέσσερις συνολικά ταινίες του έχουν προταθεί για τα αντίστοιχα Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ανάμεσά τους και «Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ».

αντρέι βάντα.jpgΔεν το κέρδισε ποτέ, αλλά το 2000 τιμήθηκε από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Ποια ήταν η τελευταία ταινία του έγραψε
Η τελευταία ταινία του ήταν το 2016, το «Powidoki» (Μετείκασμα, 2016), που έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο και δεν έχει ακόμη βγει στις αίθουσες, θα είναι η πολωνική υποψηφιότητα στα φετινά Όσκαρ.

326939-675230.jpgΟ σκηνοθέτης αφηγείται τα τελευταία χρόνια της ζωής ενός ζωγράφου της αβάν-γκαρντ και θεωρητικού της τέχνης, του Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, που πολέμησε εναντίον της σταλινικής εξουσίας.

Ορισμένοι κριτικοί είδαν στην ταινία αυτή μια μεταφορά για τη σημε��ινή Πολωνία της οποίας ηγούνται οι συντηρητικοί του Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS).