​Τον πραγματικό άρχοντα των δαχτυλιδιών βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Πύλο. Πρόκειται για έναν σκελετό ηλικίας 3.500 ετών ενός αρχαίου πολεμιστή, ο οποίος θεωρείται η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 65 ετών.

Μέσα στον τάφο βρέθηκαν τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια, τα οποία προσφέρουν πληροφορίες για τις απαρχές του ελληνικού πολιτισμού.

δαχτυλίδι.jpg

Η δρ Σάρον Στόκερ και ο σύζυγός της, καθηγητής Τζαν Ντέιβις, που έσκαψαν βαθιά και βρήκαν αυτά τα ευρήματα, αναφέρουν πως ο πολεμιστής ήταν περίπου τριάντα ετών.

sharp-igzo-1000dpi (568x272).jpg

Ο τάφος χτίστηκε περίπου το 1.500 π.Χ. κοντά στο παλάτι του Νέστορα και πιστεύεται ότι φτιάχτηκε προς τιμήν κάποιου δυνατού πολεμιστή των Μυκηνών ή κάποιου ιερέα.

σπαθί.jpg

Εκτός από τα τέσσερα δαχτυλίδια, που είναι κατασκευασμένα από πολλαπλά φύλλα χρυσού και έχουν πάνω τους αναπαραστάσεις με αναφορές στη μινωική τέχνη και τη θρησκευτική κουλτούρα της περιόδου, βρέθηκαν πάνω από 2.000 άλλα αντικείμενα. Ανάμεσα σ’ αυτά: ασημένια κύπελλα, πολύτιμες πέτρες, λεπτές χτένες, πολλά όπλα και ένα ιδιαίτερο σκαλιστό σπαθί.

καθρέφτης.jpg

Τα 4 δαχτυλίδια

Το πρώτο δαχτυλίδι έχει μια παράσταση από τα ταυροκαθάψια, κοινό μοτίβο των μινωικών τοιχογραφιών.
• Το δεύτερο δαχτυλίδι, το μεγαλύτερο, έχει σκαλισμένες πάνω του πέντε γυναικείες μορφές σε ένα παραθαλάσσιο ιερό.
• Το τρίτο δαχτυλίδι δείχνει μια γυναικεία φιγούρα, που πιστεύεται ότι είναι μια θεά, η οποία πλαισιώνεται από δύο πουλιά, στην κορυφή ενός βουνού.
• Το τελευταίο δαχτυλίδι δείχνει μια γυναίκα να κρατά ένα κέρατο ταύρου ως προσφορά στους θεούς και έναν καθρέφτη, καθισμένη σε ένα θρόνο, ενώ στο κεφάλι της κάθεται ένα πουλί.

Η δρ Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, είπε ότι πρόκειται για κοσμήματα που δείχνουν τις ικανότητες των μινωιτών τεχνιτών.

Κατά τη Στόκερ, ο τάφος δημιουργήθηκε τη στιγμή που οι Μυκηναίοι κατέκτησαν τους Μινωίτες. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν εκτεταμένες επιδρομές και λίγο μετά τη δημιουργία του τάφου η Μινωική Κρήτη έπεσε στα χέρια των Μυκηναίων».

«Αυτό δεν είναι πλιάτσικο. Μπορεί να τους λεηλάτησαν αλλά επέλεξαν συγκεκριμένα κλοπιμαία που μετέφεραν μηνύματα που ήταν κατανοητά σ' αυτούς.Δεν πήγαν και έκλεψαν απλά. Σκέφτηκαν και επέλεξαν κομμάτια που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην ταφή» αναφέρει ο καθηγητής Ντέιβις.

Στο σκελετό δόθηκε το όνομα «Πολεμιστής Γκρίφιν» και στα πόδια του βρέθηκε ένας καθρέφτης στο οποίο απεικονίζεται η καθιστή θεά να κρατά έναν καθρέφτη.