Δύο διάσημοι πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που είχαν κλαπεί από το Μουσείο του Άμστερνταμ το 2002 εντοπίστηκαν κατόπιν εκτενούς και συνεχούς έρευνας, από τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές και της δίωξης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν σκάλα για να κλέψουν τα ανεκτίμητης αξίας έργα του ζωγράφου, πράγμα που σημαίνει πως στο Μουσείο δεν υπήρχε η κατάλληλη ασφάλεια.

Οι Ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα έργα βρίσκο��ταν στην κατοχή της ιταλικής μαφίας.

πίνακες.png

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις βρέθηκαν μεταξύ άλλων αντικειμένων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που κατασχέθηκαν σπό μέλη της Camorra.

πίνακες 2.png

H κλοπή των δύο έργων, που περιγράφονται ως ανεκτίμητης αξίας, οδήγησε σε έντονη κριτική όσον αφορά την ασφάλεια των μεγαλύτερων μουσείων της τέχνης παγκοσμίως.

Κανένα από τα έργα δεν ήταν ασφαλισμένο την περίοδο εκείνη ενώ και τα δύο είχαν παραχωρηθεί στο μουσείο Van Goh ως δάνειο από την κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Το μουσείο δήλωσε πως είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πότε θα επιστραφούν τα έργα στο Άμστερνταμ αλλά σε γραπτή ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι εμφανίζονται να είναι " σε σχετικά καλή κατάσταση".