Η πρώτη υποβρύχια έρευνα που έγινε στη Δήλο, με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών υπό τη Δ/νση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο διάστημα 5 έως 15 Σεπτεμβρίου αφορούσε στη χαρτογράφηση-αποτύπωση των βυθισμένων αρχαιολογικών λειψάνων της δυτικής ακτής της Δήλου και την ενσωμάτωση των κτηριακών αποτυπώσεων και δεδομένων της στο σύστημα (SIG) της Γαλλικής Αρχαιολο��ικής Σχολής Αθηνών για τη Δήλο.

Ερευνητές κατέγραψαν, κτιριακές κατασκευές άγνωστες μέχρι σήμερα καθώς και δομικό υλικό καθ’ όλο σχεδόν το μήκος της δυτικής ακτογραμμής.

Παράλληλα ανακαλύφθηκε και μία ισχυρή κατασκευή πλάτους 4μ. που πλαισιώνει την ακτή και τον γνωστό μέχρι σήμερα προβλήτα καθώς και εκτεταμένου αναχώματος βαθύτερα μέσα στη θάλασσα, γεγονός που αλλάζει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της αρχαίας τοπογραφίας στο νησί.

kionas_dytika_toy_anahomatos.jpg
(Κίονας Δυτικά του Αναχώματος)

Βορειότερα των κατασκευών ανακαλύφθηκε μία συστάδα μεγάλου μεγέθους ογκολίθων από ντόπιο γρανίτη, τοποθετημένη με σκοπό την προστασία της παράκτιας ζώνης από τη θαλάσσια διάβρωση.

Λίγο πιο πέρα, εντοπίστηκαν άλλα είκοσι θραύσματα κιόνων και πεσσών.

keramika_antikeimena_apo_to_fortio_toy_nayagioy_ton_ysteroellinistikon-romaikon_hronon.jpg
(Κεραμικά αντικείμενα από το ναυάγιο υστεροελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων)

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε ναυάγιο υστεροελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων. Σημαντικό μέρος του, διασώζεται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Με την παραπάνω έρευνα, ανακύπτει πως ένα μέρος των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και ένα τμήμα κτηρίων που συνέβαλε στην προστασία του νησιού δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστά.
Τα οφέλη της έρευνας είναι μεγάλα αφού όλες οι νέες ανακαλύψεις θα ενταχθούν στον αρχαιολογικό Άτλαντα της Δήλου.