Ένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη ζωή και την καθημερινότητα των προσφύγων στη Λαμπεντούζα, θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην επόμενη απονομή των βραβείων Όσκαρ στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πρόκειται για το «Φωτιά στην Θάλασσα (Fuocoammare)» του Τζιανφράνκο Ρόζι, που ήδη έχει κατακτήσει την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο.

Οι δημιουργοί του ταξίδεψαν μέχρι το Ιταλικό νησί και ήρθαν σε επαφή με χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Συνομίλησαν μαζί τους, κατέγραψαν στιγμιότυπα της ζωής τους και τους διέσωσαν.

«Πιστεύω ότι αυτή η ταινία είναι η μαρτυρία μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται κάτω από τα μάτια μας. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτήν την τραγωδία, ενδεχομένως τη μεγαλύτερη που αντικρίσαμε στην Ευρώπη μετά το Ολοκαύτωμα.Είμαστε συνεργοί εάν δεν κάνουμε τίποτα» είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης από το Βερολίνο, ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι, είπε πως πρόκειται για μια σημαντική υποψηφιότητα καθώς η ταινία αντιμετωπίζει με σκληρότητα και ποιητική διάθεση ένα οικουμενικό θέμα.