​Με ποιον τρόπο μπορεί η τέχνη και η θεωρία του αυτοσχεδιασμού να συνεισφέρουν πρακτικές για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης; Από 7 έως 9 Οκτωβρίου στη Στέγη, σε μια τριήμερη διεθνή συνάντηση με τρεις μουσικές εκδηλώσεις και ένα συνέδριο, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί μοιράζονται τις ιδέες τους με το κοινό, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν ενεργό διάλογο και ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων κλάδων για την προσφυγική κρίση. Ως αφετηρία, χρησιμοποιείται η αυτοσχεδιαστική μουσική, η οποία θεωρείται ένα δραστικό πεδίο για διαπροσωπικό διάλογο, που επιτρέπει την παρουσίαση και τη διαμόρφωση ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων και, συνεπώς, καλλιεργεί τη γνωριμία με τους άλλους και την ένταξη σε μια κοινότητα μαζί τους.

Μπορεί η κατανόηση του αυτοσχεδιασμού να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πολυπολιτισμικό εγχείρημα όσο και τις δυνατές νέες διαμορφώσεις του; Η απάντηση δίνεται στις 9.10.2016 στη Μικρή Σκηνή.

λέξεις (640x427).jpg

7.10.2016 | ΜΟΥΣΙΚΗ | 20:00 Medea Electronique Koumaria Residency 7.10.2016 | ΜΟΥΣΙΚΗ | 21:30 Wasl 8-9.10.2016 | ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ| Συνέδριο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία 9.10.2016 | ΜΟΥΣΙΚΗ | 21:00 The Dwarfs of East Agouza

Koumaria Residency Medea Electronique 7.10.2016 | 20:00 – Μικρή Σκηνή Είσοδος ελεύθερη. Η Medea Electronique συνεχίζει για έβδομη χρονιά τη συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κριτική Έρευνα στον Αυτοσχεδιασμό (IICSI: International Institute for the Critical Study of Improvisation). Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2009 και σε ετήσια βάση, διοργανώνει δεκαήμερο ερευνητικό residency καλλιτεχνών
στην Κουμαριά (Σελλασία), μια περιοχή κοντά στη Σπάρτη, εστιάζοντας στον cross-media αυτοσχεδιασμό και τις πρακτικές των νέων μέσων.

λέξεις 2 (640x360).jpg

Τα παραγόμενα έργα ποικίλλουν αξιοσημείωτα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υβριδικών μορφών τέχνης: site specific εγκαταστάσεις, χορός, sound art και μουσική, video και άλλες τέχνες της εικόνας. Όμως, ενοποιητικά στοιχεία όλων των έργων είναι πως δημιουργούνται με πνεύμα εξερευνητικού αυτοσχεδιασμού και ότι κάθε καλλιτέχνης είναι ανοιχτός σε συνεργατικές ανταλλαγές με τους υπόλοιπους residents.

Στον απόηχο του προσφυγικού κύματος, η θεματική του εργαστηρίου για τη φετινή του έκδοση (25 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 2016) αφορά τις διαπολιτισμικές συνεργασίες, τη μετανάστευ��η, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τα σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο, περφόρμερ, καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας, συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής και προγραμματιστές καλούνται να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν συλλογικά έργα τέχνης, τα οποία θα παρουσιαστούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του συνεδρίου. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Medea Electronique Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: Akiko Nakayama (Ιαπωνία), Rah (Ιράν), Gabriella Catalano (Ιταλία), Lucia Jeesun Lee (Κορέα), Nadav Heyman (Ισραήλ / ΗΠΑ), Rasmus Zschoch (Γερμανία), Hossam Dirar (Αίγυπτος), Victoria Guy (Αγγλία), Fawn Qiu (Κίνα / ΗΠΑ), Eduardo Band Ferreira (Βραζιλία)

Wasl 7.10.2016 | 21:30 – Μικρή Σκηνή Εισιτήρια – Κανονικό: 12 € / Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 € / Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 € / ΑμεΑ & Άνεργοι: 5 € / Συνοδός ΑμεΑ: 7 € Με όχημα τη σύγχρονη αραβική ποίηση, το νέο σχήμα της Παλαιστίνιας Kamilya Jubran διασχίζει γέφυρες για να συνδέσει πολιτισμούς, αντιλήψεις και συναισθήματα. Με δύο εκλεκτούς μουσικούς συνοδοιπόρους της, μας επισκέπτεται η Καμίλυα Τζουμπράν, μια από τις πλέον εμβληματικές και εκφραστικές φωνές της Μέσης Ανατολής και δεξιοτέχνισσα του ούτι. Η Sarah Murcia στο κοντραμπάσο και ο Werner Hasler στην τρομπέτα και στα electronics συγκροτούν μαζί της ένα σύνολο, στο οποίο ο ασυνήθιστος συνδυασμός των οργάνων και η χημεία ανάμεσα στα μέλη του υπόσχονται μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Έχοντας κατά το παρελθόν συνεργαστεί μεταξύ τους σε κάθε πιθανό συνδυασμό ντουέτων, αλλά για πρώτη φορά όλοι μαζί, οι τρεις μουσικοί ανοίγουν ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην κλασική αραβική μουσική, τη σύγχρονη Δυτική κλασική, την ευρωπαϊκή τζαζ, την electronica και ακόμη παραπέρα. «Οδηγοί» τους είναι οι στίχοι του Παλαιστίνιου Salman Masalha και του Μαροκινού Hassan Najmi. οι οποίοι είναι βαθιά επηρεασμένοι από την παράδοση της κλασικής αραβικής ποίησης, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στο σύγχρονο αραβικό κόσμο.

λέξεις 3 (640x427).jpg

Wasl είναι η αραβική λέξη για τη διασταύρωση, την ένωση, το συνδυασμό και το τρίο της Τζουμπράν έχει απόλυτη συνάφεια με αυτές τις έννοιες. Αποστολή του είναι να ενώσει το Μαγκρέμπ της Δύσης με το Μασρέκ της Ανατολής (δηλαδή τον αραβικούς κόσμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής), να αναδείξει τη διαφωτισμένη, σύγχρονη όψη του αραβικού κόσμου και, στη συνέχεια, να τη συνδέσει με το πειραματικό ευρωπαϊκό πνεύμα. Την ίδια στιγμή που η μουσική των Wasl γεφυρώνει με φυσικότητα το μακάμ της Ανατολής με το δωδεκατονικό σύστημα της Δυτικής μουσικής, αναδύεται ένας μελαγχολικός και διεγερτικός για το πνεύμα ήχος που δημιουργεί χώρο για αναστοχασμό και πρωτόγνωρα συναισθήματα.

λέξεις 4 (640x427).jpg

Συνέδριο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία 8-9.10.2016 – Μικρή Σκηνή | Σάββατο 10:00 – 17:45 / Κυριακή 10:00 – 13:15 Είσοδος ελεύθερη Υπάρχει άραγε θέση σε βασισμένες στην τέχνη πρακτικές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης; Καθώς διάφοροι παράγοντες –εθνικοί, υπερεθνικοί, τοπικοί, μη-κυβερνητικοί, ad-hoc και τόσοι άλλοι– εμπλέκονται σε κατεξοχήν αυτοσχεδιαστικές απαντήσεις ως προς την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, και καθώς οι ταχύτατα μεταβαλλόμενες καταστάσεις απαιτούν ευέλικτες και γρήγορες απαντήσεις, τι θα μπορούσε να φέρει στο τραπέζι η αυτοσχεδιαστική θεωρία; Απέναντι στα πρωτοφανή δεινά που εκτυλίσσονται ενώπιόν μας, υπάρχει άραγε θέση σε βασισμένες στην τέχνη πρακτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;

λέξεις 5.png

Επιμέλεια: Eric Lewis, Χρήστος Καρράς Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά Ομιλητές: Αμαλία Ζέπου, Νέλλη Καμπούρη, Θωμάς Μαλούτας, Valerie Amiraux, Ajay Heble, George Lipsitz, Christine Straehle, Daniel Weinstock, Deborah Wong, μαζί με συμμετέχοντες στο Koumaria Residency.