Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια έφεραν στην πόλη της Ηπείρου δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ οι παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το Μουσείο, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr, κατασκευάστηκε από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και είναι ένα από τα εννέα που περιλαμβάνονται πλέον στο Δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε όλη την χώρα το Πολιτιστικό ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ). Έρχεται δε να καταδείξει την δύναμη της αργυροτεχνίας, της τέχνης που είχε μετατρέψει τα Ιωάννινα σε κέντρο της Βαλκανικής.

egkainia_m5.jpg

Τους δεκάδες προσκεκλημένους καλωσόρισε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, η οποία αναφέρθη��ε εκτενώς στο εγχείρημα που γίνεται ώστε μέσω του πολιτισμού να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και οι τοπικές κοινωνίες. Η ίδια ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο, θα πραγματοποιείται συνάντηση-συνέδριο, των εννέα πόλεων που φιλοξενούν θεματικά μουσεία, ώστε να υπάρχει συντονισμός και τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτισμός να πορεύονται από κοινού.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι τα Ιωάννινα επενδύουν στον πολιτισμό και τον τουρισμό και ανέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το Κάστρο σε ένα Πάρκο Πολιτισμού.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι το Κάστρο των Ιωαννίνω��, ένα από τα πιο ιστορικά, έχει μεγάλες δυνατότητες προβολής κι ανάδειξης. Εξήρε την σύμπραξη που υπήρξε, σημειώνοντας ότι μέσα από τέτοιες συμπράξεις μπορεί η χώρα να κερδίσει.

egkainia_m4.jpg

egkainia_m6.jpg

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στο έργο του Πολιτιστικού Ομίλου της Πειραιώς, το οποίο είχε γνωρίσει και στην Λειβαδιά και με νόημα αναφέρθηκε στα ταλέντα που υπάρχουν στην χώρα και στους ταλαντούχους ανθρώπους. «Υπάρχουν πολλά ταλέντα και ταλαντούχοι, αλλά συνήθως είναι μόνο για τον εαυτό τους κι όχι για τους άλλους», ανέφερε με νόημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στη δύναμη του πολιτισμού, αλλά και στη δύναμη που είχε αποκτήσει η Γιαννιώτικη αργυροτεχνία.

«Την παράδοση αυτή αναδεικνύει το Μουσείο. Είναι ένας ακόμη κρίκος στη λαμπερή αλυσίδα του πολιτισμού. Μία ακόμη ψηφίδα στο πολιτιστικό ψηφιδωτό», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η παράδοση!

egkainia_m1.jpg

egkainia_m7.jpg

«Ο Μιχάλης Σάλλας υπήρξε ένας μεγάλος τραπεζίτης, αλλά κι ένας ευαίσθητος Έλληνας. Πρέπει να ξέρουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι στην κοινωνία και οφείλει να προσαρμόζεται στις αρχές και στις αξίες της χώρας, στην παράδοση του τόπου» τόνισε και σημείωσε πως από την πλευρά του θα κάνει ότι μπορεί, ώστε η παράδοση που δημιουργήθηκε με το Δίκτυο των Μουσείων να συνεχιστεί.

Όλοι οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου κι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά δείγματα της Γιαννιώτικης αργυροτεχνίας και συνάμα να δουν πως οι Γιαννιώτες έπαιρναν μία πλάκα από ασήμι και την μετέτρεπαν σε κόσμημα.
Σύμφωνα με το "epiruspost", η διοργάνωση ήταν άρτια, με εκατοντάδες ανθρώπους να γνωρίζουν μια γωνιά του Κάστρου των Ιωαννίνων που μέχρι πρότινος ήταν παντελώς ανεκμετάλλευτη και συνάμα να διαπιστώνουν πόση δύναμη έχει μία τέχνη... Τόση που μπορεί να ταυτίζεται με έναν και μόνο τόπο.

Δείτε επίσης:

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα - BINTEO και ΦΩΤΟ