Συγκλονίζουν τα λόγια της Μίστι Κόπελαντ της πρώτης μαύρης μπαλαρίνας που χόρεψε «Λίμνη των Κύκνων».

Η ίδια αν και δεν διέθετε τα προσόντα που τυπικά πρέπει να έχει μία κλασική μπαλαρίνα όπως μακρύ λαιμό, ψιλόλιγνη σιλουέτα(σ.σ: έχει ύψος 1,57) μακριά πόδια και χέρια, κατάφερε με την επιμονή της να γίνει ένας μύθος στην Αμερική.

μαύρη μπαλαρίνα.jpg

«Τα κάνω όλα αυτά για τα κορίτσια που έχουν μαύρο δέρμα» γράφει η Μίστι Κόπελαντ στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Μία ζωή σε κίνηση» ενώ στην εισαγωγή του βιβλίου της, αναφέρει: «Αφιέρωσα όλη την καριέρα μου για να γίνω πρίμα μπαλαρίνα στο American Ballet Theatre γιατί ήθελα να σπάσω ένα εμπόδιο που έμοιαζε ανίκητο. Δεν το έκανα για τη δόξα αλλά γιατί ήθελα να γίνω η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα κατακτήσει αυτή τη θέση, ώστε να κάνω το πρώτο βήμα και να ακολουθήσουν κι άλλοι».

μαύρη μπαλαρίνα 1.jpg

Η ��παλαρίνα δεν ξεκίνησε τον κλασικό χορό από μωρό, αλλά σε ηλικία 13 ετών.Aυτός που την παρακίνησε να αρχίσει τις πιρουέτες και τις ποζισιόν δεν ήταν ο Τσαϊκόφσκι αλλά η Μαράϊ Κάρεϊ και η Νάντια Κομανέτσι.
Όσοι πίστεψαν πως δεν θα τα καταφέρει επειδή ξεκίνησε αργά, διαψεύσθηκαν.

μαύρη μπαλαρίνα 2.jpg

Η Μίστι αρχικά έγινε επικεφαλής στην ομάδα pom pom girls του σχολείου της και ξεκίνησε τα πρώτα βήματα στον χορό. Με την εξάσκηση, ανακάλυψε πως έχει δυνατότητες και γράφεται στο μπαλέτο του San Pedro.

μαύρη μπαλαρίνα 4.jpg

Το 2002, η μπαλαρίνα με το σκούρο δέρμα, παίρνει τον κεντρικό ρόλο μπαλαρίνας στο μπαλέτο «Το πουλί της Φωτιάς» και το 2007 γίνεται η πρώτη μαύρη σολίστ κλασικού χορού στο αμερικανικό μπαλέτο.

μαύρη μπαλαρίνα 5.jpg

Δεκατρία χρόνια μετά η καριέρα της εκτοξεύεται στα ύψη, αφού γίνεται η πρώτη πρίμα μπαλαρίνα που χόρεψε την Λίμνη των Κύκνων στην Αμερική, στο American Ballet Theatre, ενώ ποτέ από την μέρα που ιδρύθηκε το 1940, δεν είχε σπάσει την παράδοση να χρησιμοποιήσει μαύρη χορεύτρια.

Η διάσημη πλέον μπαλαρίνα, δεν πέρασε καθόλου εύκολα τα παιδικά της χρόνια. Μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα και τα πέντε αδέρφια της, ενώ όλη η οικογένεια μετακόμιζε από σπίτι σε μοτέλ ακολουθώντας τους εραστές της μητέρας της.

μαύρη μπαλαρίνα 6.jpg

«Οι περισσότερες συνάδελφοί μου μεγάλωσαν μέσα στις τέχνες, φορούσαν τα πρώτα τους τουτού μόλις έμαθαν να περπατούν. Περνούσαν τα καλοκαίρια τους στην Ευρώπη, ενώ εγώ έβγαλα για πρώτη φορά διαβατήριο στα 17 μου. Εκείνες προέρχονταν από οικογένειας που είχαν εξοχικά ενώ εγώ πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας μου σε βρώμικα ξενοδοχεία. Αλλά η κυριότερη διαφορά μας ήταν άλλη: εγώ ήμουν ένα κοριτσάκι με μαύρο δέρμα, μέσα σε έναν ωκεανό λευκότητας», γράφει η Μίστι σε άλλο σημείο του βιβλίου της.