Δύο ελληνικές ταινίες διακρίθηκαν στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ένα από τα μακροβιότερα Φεστιβάλ, που βασίζεται στο σινεμά του δημιουργού και στην ανάδειξη νέων ταλέντων.

Η Επιτροπή Νέων του Φεστιβάλ απένειμε το βραβείο της στην ταινία του Στέργιου Πάσχου «Άφτερλωβ» (Afterlov), η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα Νέων Σκηνοθετών (Concorso Cineasti del Presente), ενώ βραβείο απέσπασε και η μικρού μήκους ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου που διαγωνιζόταν στο Διεθνές Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Pardi di Domani.

afterlov_1.mov.00_12_34_08.Still002.jpg
H πρώτη μεγάλου μήκους του Στέργιου Πάσχου, «Άφτερλωβ», είναι μια κωμική, συγκινητική και καυστική µεταερωτική ιστορία δυο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν. Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου, υποδύονται τους ήρωες του ζευγαριού που προσπαθεί να βρει δρόμους επικοινωνίας. Η ταινία είναι παραγωγή της εταιρείας Marni Films, Faliro House και της ΕΡΤ.

Στην μικρού μήκους «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου, η σκηνοθέτιδα επικεντρώνεται στο θέμα της ενηλικίωσης και της απώλειας μέσα στην οικογένεια. Το σενάριο της ταινίας είχε επιλεχθεί για το Berlinale Short Film Station.

politismos_alepou.jpg
Τέλος, η Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών IFFS απένειμε ειδική μνεία στην βουλγαροελληνική συμπαραγωγή «Slava» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πετάρ Βαλτσάνοφ.