​"Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας". "Δραματικόν ειδύλλιον", γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Έργο "ηλικίας" 125 ετών (γράφτηκε το 1891 από τον Δημήτριο Κορομηλά).

Έγινε θεατρικό έργο, έγινε θέατρο σκιών, υπήρξε η αγαπημένη επιλογή των μπουλουκιών μέχρι το 1950, κυκλοφόρησε στις αρχές του 20ού αιώνα με τη μορφή λαϊκού μυθιστορήματος, έγινε ταινία- η πρώτη ομιλούσα του ελληνικού κινηματογράφου στα 1931, στα 1950 η πρώτη έγχρωμη και το 1955 γυρίστηκε με τη μελαχρινή Κρουστάλλω, Αλίκη Βουγιουκλάκη.

"Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ (είναι η δεύτερη φορά που το ΚΒΒΕ ανεβάζει το έργο μετά το 1974 σε σκηνοθεσία τότε του Κωστή Μιχαηλίδη και μουσική του Χρήστου Λεοντή), από αύρ��ο, Παρασκευή 1 Ιουλίου ως και τις 9 Σεπτεμβρίου (από Τρίτη έως Παρασκευή στις 9 μ.μ).

Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Σταμάτης Φασουλής και στους εμβληματικούς ρόλους- "επικεφαλής" 35μελούς θιάσου ερμηνεύουν η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Ταξιάρχης Χάνος (ο οποίος και ερμηνεύει το "θρυλικό" τραγούδι της παράστασης).