Την γνωστή θεατρική παράσταση «Πρόταση γάμου» φιλοξενεί απόψε στις 19:30 η Νέα Σμύρνη στον Δημοτικό Πολυχώρο “Γαλαξίας”.

Ένας ευκατάστατος νέος σε ηλικία γάμου επισκέπτεται το σπίτι ενός γείτονα, αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς, για να ζητήσει το χέρι της κόρης του. Η πρόταση γίνεται με χαρά δεκτή από τον πατέρα, αλλά όταν οι μελλόνυμφοι μείνουν μόνοι αρχίζει ένας μαραθώνιος καβγάς γοήτρου που χάρη στην παρέμβαση του πατέρα θα έχει αίσιο (;) τέλος.

Σε αυτή τη μονόπρακτη κωμωδία ο Τσέχωφ, βαθιά κωμικός και σαρκαστικός, δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει τη ρωσική μεγαλοαστική τάξη της εποχής του, μια σάτιρα που αποδείχθηκε διαχρονική και πέραν των ρωσικών συνόρων. Μια πρόταση γάμου φέρνει στην επιφάνεια τη ματαιοδοξία, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, το ''δήθεν'' και τη γελοιότητα των ''εχόντων'' που τυφλωμένοι από τον εγωισμό τους οδηγούνται σε μάταιες ασυνεννοησίες σε βάρος συχνά του ίδιου του συμφέροντός τους. Ο μεγάλος Ρώσος δραματουργός καταφέρνει μέσα από μια φαινομενικά απλοϊκή οικογενειακή ιστορία να περάσει ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα.

Αναζητώντας τις αντιστοιχίες με το παρόν μεταφερόμαστε μαγικά -όπως μόνο το θέατρο μπορεί- στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας του σήμερα. Τηρουμένων των αναλογιών η πρόταση γάμου γίνεται πρόταση συνεργασίας και η ασυνεννοησία των μελλονύμφων γίνεται αδυναμία συναίνεσης. Οι διάλογοι των ηρώων μετατρέπονται σε εξαντλητικά debate και παράλογες αψιμαχίες σε τηλεοπτικά πάνελ ξιπασμένων πολιτικών χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη από το πρωτότυπο κείμενο...αρκεί μια στιγμή να παραλλάξουμε τα πρόσωπα και να αφεθούμε στην κωμωδία της πολιτικής μας καθημερινότητας.

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Ο Δημοτικός Πολυχώρος “Γαλαξίας” ανοίγει πάλι τις πόρτες του με ένα ανανεωμένο και πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει ένα μοναδικό στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Κύριος στόχος μας είναι η Νέα Σμύρνη να αποτελέσει, για μία ακόμη χρόνια, έναν κόμβο πολιτισμού και τέχνης και ένα τόπο ουσιαστικής συνάντησης δημιουργών και θεατών.

Το φετινό πρόγραμμα δίνει μια απάντηση πολιτισμού και ένα τρόπο αντιμετώπισης της αβεβαι��τητας και των συνεχών μεταπτώσεων της καθημερινότητας μας.

Είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο με ποικιλία και πολυμορφία, το οποίο στοχεύει να συμβάλει με τον τρόπο του ώστε να μην οδηγηθούμε στην καλλιτεχνική και κοινωνική τελμάτωση.

Ο συνδυασμός διαφόρων μορφών τέχνης, με κοινό χαρακτηριστικό την ποιότητα και τις υψηλές αισθητικές απαιτήσεις, φιλοδοξούμε όχι μόνο να αναβαθμίσει περαιτέρω το “Γαλαξία” ως πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού αλλά και να προσφέρει ένα μέσο διαφυγής, επιμόρφωσης και εποικοδομητικής ψυχαγωγίας.

Γι' αυτόν τον λόγο εμπλουτίσαμε το φετινό μας πρόγραμμα με νέες ενότητες και δράσεις, οι οποίες καλύπτουν όλες τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις των συμπολιτών μας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους αλλά και ανοίγοντας περαιτέρω τους πολιτιστικούς ορίζοντες της πόλης μας.