Όσοι αγαπούν την ποίηση και την αρχαία τραγωδία δεν πρέπει να χάσουν την "Ισμήνη", τον σημαντικό ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου, που ανεβαίνει από τις 12 Μαρτίου στο Θέατρο "Φούρνος".

gr.jpg

Γ.Ρίτσος

Η «Ισμήνη» είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην "Αντιγόνη", μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας. Ανατρεπτικό κι "αιρετικό" κείμενο, μας δείχνει την "άλλη όψη" των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου... Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα. Τελικά μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου, η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία.

ii.jpg

Η Αντιγόνη εμπρός στο νεκρό Πολυνείκη-Εθνική Πινακοθήκη, Νικηφόρος Λύτρας (1865)

Στον ρόλο της Ισμήνης, η Μαριάνθη Σοντάκη. Δίπλα της, στον ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο νέος ηθοποιός, Στράτος Χατζηηλίας.

s.jpg
Μαριάνθη Σοντάκη

Βιολοντσέλο παίζει «ζωντανά» στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

Πληροφορίες

Που: Θέατρο "Φούρνος”

Πότε: κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00

Έως την Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Υπενθυμίζουμε ότι η Αντιγόνη είναι αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή. Θέμα της είναι η προσπάθεια της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδελφό της Πολυνείκη, παρά την αντίθετη εντολή του Κρέοντα, βασιλιά της Θήβας, θέτοντας την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδερφό της υπεράνω των νόμων των ανθρώπων, σε αντίθεση με την αδερφή της Ισμήνη, η οποία φοβάται τη δύναμη του Κρέοντα.