Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποφάσισε να κάνει έξωση στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο Παναγιώτης Δούρος και η Μαρία Ανδρ��αδάκη-Βλαζάκη κοινοποίησαν ένα έγγραφο και ζητούν από το Ίδρυμα, που βρίσκεται επί της οδού Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα, να συστεγαστεί με κάποια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, διαφορετικά θα του κάνει έξωση!

Ωστόσο, η συστέγαση με υπηρεσία του υπουργείου θα σήμαινε πως θα αφαιρούνταν από το Ίδρυμα ζωτικός χώρος, όποτε ουσιαστικά το υπουργείο δεν αφήνει στους υπεύθυνους κάποια επιλογή.

Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης υπογραμμίζει ότι το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη «αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του καταταλαιπωρημένου σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού», το οποίο «η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει».

4DB23677D65C8B3A69F4F79C4B6EA3DD.jpg
(Ζιλ Ντασέν-Μελίνα Μερκούρη)

Όπως τονίζει ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, «λίγες ημέρες μετά την 22η επέτειο του θανάτου της Μελίνας Μερκούρη μαθαίνουμε πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κάνει έξωση στο ομώνυμο ίδρυμα. Ένα ίδρυμα το οποίο ίδρυσε προς τιμήν της ο σύντροφός της, Ζιλ Ντασέν, αμέσως μετά τον χαμό της, το 1994. Φυσικά, δεν πρόκειται να θυμίσουμε στον κύριο Μπαλτά και το κόμμα του ποια ήταν η Μελίνα και ποια ήταν η προσφορά της στις τέχνες, την πολιτική ιστορία και στη χειραφέτηση των δύο φύλων στη χώρα μας. Απλώς επισημαίνουμε πως το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη έχει διοργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκθέσεις, προσφέρει υποτροφίες σε φο��τητές ενώ απονέμει και τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» για νέες ηθοποιούς.

Αμέλεια; Αδιαφορία; Αποστροφή προς τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανήκε η Μελίνα; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη όμως αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του καταταλαιπωρημένου σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Και η κυβέρνηση οφείλει να το προστατέψει».

Ερώτηση Κεφαλίδου στη Βουλή για την έξωση

Επίκαιρη ερώτηση σχετική με την επικείμενη έξωση στο Ίδ��υμα Μελίνα Μερκούρη από το κτίριο στην οδό Πολυγνώτου 9- 11 στην Πλάκα, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατατέθηκε από την βουλευτή Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπα��άταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

xakef.jpg
(Χαρά Κεφαλίδου)

«Το Ίδρυμα παγκοσμίως γνωστό για τη δράση του, πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα, παρουσιάζει τεράστιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο με δράσεις προβολής και διάδοσης του Ελληνικού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση της η βουλευτής Δράμας και προσθέτει:
«Το ΥΠΠΟΑ, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής, αποφάσισε τη συστέγαση του, με υπηρεσία του υπουργείου αφαιρώντας έτσι από το Ίδρυμα ζωτικό χώρο με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του».

Στη συνέχεια, διερωτάται: «Ποια υπηρεσία θέλει να συστεγάσει στο κτίριο του Ιδρύματος; Τη στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει αρκετά άδεια κτήρια σε ολόκληρη την Πλάκα για ποιους λόγους προκρίνεται ως αναγκαία η εν λόγω συστέγαση που αποκλείει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος;»

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ίδρυμα ιδρύθηκε μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη το 1994 από τον Ζιλ Ντασέν που υπήρξε σπουδαίος σκηνοθέτης, φίλος της Ελλάδας και σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη.