«Έφυγε» από τη ζωή στις 12.50 το μεσημέρι της Πέμπτης, σε ηλικία 77 ετών, ο Κώστας Κουτσομύτης. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο «Σισμανόγλειο», όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

zhbmuiaamc51bcc3f91a718.jpg

Ήταν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς είχε μεταφέρει πολλά και γνωστά λογοτεχνικά έργα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.

Πρόσφατα είχε μιλήσει σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ για τα πενήντα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης και αυτή ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση.

Γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1938 στα Γρεβενά, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους, ταινία. Έναν χρόνο μετά υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο Θύματα Ειρήνης βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

index.jpg


Η καριέρα του, που έμελλε να είναι μεγάλη και ξεχωριστή, ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ.

Στην συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί γι�� την ελληνική τηλεόραση. Ο κατάλογος είναι πλούσιος: Εκείνος κι εκείνος, Τερέζα Βάρμα Δακόστα, Καπνισμένος ουρανός, Κίτρινος φάκελος, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Η εκτέλεση, Πρόβα Νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Ο μεγάλος θυμός, Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, Τα παιδιά της Νιόβης, Ματωμένα Χώματα, Οι μάγισσες της Σμύρνης.

Με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του ο Κώστας Κουτσομύτης άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική τηλεόραση.

Αναλυτικά τα βραβεία που είχε αποσπάσει ο σπουδαίος σκηνοθέτης:

Το 1992 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Παραγωγών για τη σειρά " Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά". Η σειρά κέρδισε οκτώ βραβεία.

Το 1998 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά " Η αγάπη άργησε μια μέρα''. Η σειρά ''σάρωσε" με έντεκα βραβεία.

Το 2000 η σειρά "Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" κερδίζει συνολικά τρία βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

Το 2005 κερδίζει το βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά "Τα παιδιά της Νιόβης". Η σειρά απέσπασε συνολικά πέντε βραβεία.

Το 2006 η σειρά ''Οι μάγισσες της Σμύρνης" κερδίζει συνολικά τέσσερα βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους “Ο κλοιός”, η οποία πέρνει μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης όπου αποσπά και τα ακόλουθα βραβεία: Βραβείο καλύτερου σεναρίου Βραβείο καλύτερου ήχου Ειδικό βραβείο ερμηνείας για τους έξι νέους πρωταγωνιστές και το Εθνικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.

Συλλυπητήρια από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, όταν έμαθε για τον θάνατο του Κώστα Κουτσομύτη προέβη στην εξής δήλωση: «Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα των έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή».