​Η Λέσβος δεν είναι τελικά στη λίστα των υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021… ως η πόλη της αλληλεγγύης. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες με την Ρόδο, την Ελευσίνα και την Καλαμάτα να προκρίνονται.

Oι πόλεις που επελέγησαν θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιες πόλεις που παρουσίασαν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (10 μέλη από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες) είναι οι ακόλουθες: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη -Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη.

12184187_1004050352984801_835501172386355936_o_0.jpg

Η ανακοίνωση από το Δήμο Λέσβου:
«Έγινε γνωστό ότι, η Μυτιλήνη δεν θα συμμετάσχει στον τελικό κύκλο αξιολόγησης για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Σίγουρα, αποτελεί μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί, αφού όπως φάνηκε οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη που είχαν ��χέση με το μεταναστευτικό, άφησαν ασυγκίνητη την Ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης, ως προς ένα από τα βασικά μας όπλα, στη μάχη της διεκδίκησης, που ήταν η ανθρώπινη στάση της κοινωνίας μας, η αλληλεγγύη και η διαχείριση του προσφυγικού από τη Δημοτική Αρχή και το Λεσβιακό λαό συνολικά. Όμως, αγωνιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο, με όλες μας τις δυνάμεις και διαθέτοντας τα λιγότερα χρήματα από όλες τις συνυποψήφιες πόλεις, για μια θέση ανάμεσα στις τρείς πόλεις, που θα διεκδικήσουν τον τίτλο.
Σχεδιάσαμε δράσεις που έχουν ως στόχο την προβολή πλεονεκτημάτων του νησιού μας και εκπονήσαμε μελέτες για αναπλάσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με στόχο να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να ξεφύγουμε από τη μετριότητα και τη μιζέρια.
Υποσχόμαστε ότι και χωρίς το μπόνους του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας, θα υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας, γιατί ο τόπος μας το αξίζει.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους πίστεψαν σ’ αυτή την προσπάθεια και βοήθησαν σε όλες της φάσης διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας και δεν επηρεάστηκαν από κανενός είδους σειρήνες ηττοπάθειας ή σκοπιμότητας.

Συγχαίρουμε την Καλαμάτα, την Ρόδο και την Ελευσίνα για την επιτυχία τους δηλώνοντας πως θα συνεργαστούμε μαζί τους για κοινές δράσεις, που θα βελτιώσουν περαιτέρω το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας».