​Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον «Βόυτσεκ», του Γκέοργκ Μπύχνερ, από τις 30 Ιανουαρίου, στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.

Το έργο - σταθμός του γερμανικού θεάτρου που, αν και γράφτηκε το 1836, επηρέασε το θεατρικό τοπίο του εικοστού αιώνα όσο λίγα, ενώ, για πρώτη φορά παγκοσμίως, παρουσιάζεται σε ενιαία παράσταση ολόκληρο το αυθεντικό κείμενο του «Βόυτσεκ», δηλαδή και τα τέσσερα σχεδιάσματα του Μπύχνερ, με την μετάφραση από τον Αντώνη Γαλέο να έχει γίνει ειδικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τέσσερις υποθέσεις για έναν φόνο. «Βόυτσεκ»: ένα έργο για τους καταπιεσμένους, για τους προλετάριους, τους αδικημένους. Ένα έργο για τον έρωτα μέχρι τον φόνο και την αυτο��τονία. Ένας ήρωας αρχέτυπο για τον εικοστό αιώνα, που στοιχειώνει τη ροκ ιδεολογία, τους μπίτνικ ποιητές, τους πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ, τον κινηματογράφο της αμφισβήτησης, το μεταμοντέρνο θέατρο. Ένα έργο με πολλαπλά ανεβάσματα σε όλον τον κόσμο, διασκευασμένο για τον κινηματογράφο (δέκα ταινίες), για την όπερα (Άλμπαν Μπεργκ), για κόμικ. Ο προφήτης μια στρατιάς κολασμένων που επελαύνει μέσα στον εφιάλτη του μέλλοντός μας.

Συντελεστές

Επεξεργασία κειμένου-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά-Κοστούμια- Flash animation: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Δραματολογική συνεργασία- Στίχοι: Λουίζα Αρκουμανέα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Αποστολίδου
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νεφέλη Ανθοπούλου, Άννα Ευθυμίου, Γιώργος Κολοβός, Χρήστος Νταρακτσής, Ευγενία Πανταζόγλου, Χρήστος Παπαδημητρίου , Νίκος Πολοζιάνης, Τάσος Ροδοβίτης, Αλεξία Σαπρανίδου, Χρίστος Στυλιανού, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Info

Βασιλικό Θέατρο: Πλατεία Λευκού Πύργου, Tηλέφωνο: 23102 88000, 23102 51182
Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00
Τιμές Εισιτηρίων: θέσεις πλατείας 13 ευρώ, θέσεις εξώστη 10 ευρώ, φοιτητές και άτομα άνω των 65 8 ευρώ