Η Στέλλα Ντουφεξή, μία από τις πλέον περιζήτητες μεσοφώνους της εποχής μας δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Πέθανε, σήμερα Τετάρτη (16/12) σε ηλικία 47 ετών στο Βερολίνο, νικημένη από τον καρκίνο.

Στέλλα Ντουφεξή, κόρη του Έλληνα σκηνοθέτη Σταύρου Ντουφεξή, είχε γεννηθεί το 1968 στη Φραγκφούρτη. Διέπρεψε στα μεγάλα λυρικά θέατρα και τις συμφωνικές αίθουσες του εξωτερικού. Η Eλληνογερμανίδα μεσόφωνος στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας της έδωσε συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, Ensemble Intercontemporain, Ορχήστρα του Παρισιού, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και την Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ κ.α.

Συνεργάστηκε με διάσημους μαέστρους, όπως οι Bernard Haitink, Zubin Mehta, Semyon Bychkov, Kent Nagano, Kurt Masur, Roger Norrington, Christopher Hogwood, Ingo Metzmacher, Ivor Bolton, Helmuth Rilling, Jukka-Pekka Saraste, Christoph Eschenbach or Gustavo Dudamel. Για περισσότερο από μια δεκαετία, συνεργάστηκε στενά με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado.

Η μεγάλη ποικιλία του ρεπερτορίου της, από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική, την έκαναν περιζήτητη σε μεγάλα φεστιβάλ παγκοσμίως. Έχει εμφανιστεί και στα φεστιβάλ της Λουκέρνης και του Βερολίνου, στο Φεστιβάλ Μπετόβεν στη Βόννη, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Proms του Λονδίνου κ.ά. Από το 2005 συνδέθηκε με την με την Κωμική Όπερα του Βερολίνου, όπου ερμήνευσε ρόλους, όπως Octavian, Cherubino, Niklas, Dorabella, Medea and Hamlet.