''Ένας αιώνας ζωής" είναι ο τίτλος του βιβλίου της Εύας Νικολαϊδου, στο οποίο αφηγείται όσα της εξομολογήθηκε η σπουδαία συγγραφέας και παιδαγωγός, Έλλη Αλεξίου.

Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής από αυτή την ξεχωριστή μορφή των ελληνικών γραμμάτων.

Η μεγάλη δασκάλα του γένους, όπως την αποκαλούν, συνάντησε την συγγραφέα, Εύα Νικολαϊδου, το 1982 και της αφηγήθηκε στιγμές από τους κοινωνικούς της αγώνες, τη διαδρομή της στην εκπαίδευση, αλλά και τα παιδικά της χρόνια.

δμξδξξδξδ.jpg

«Μια δασκάλα, αγωνίστρια, παιδαγωγός, η οποία πρόσφερε με το αίμα της καρδιάς της στους αγώνες που έκανε», δήλωσε η Εύα Νικολαϊδου.

Ο Άγγελος Δεληβοριάς, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη ανέφερε: «Μας θυμίζει το τι χρωστάμε στους ανθρώπους αυτούς που κράτησαν την Ελλάδα στους ώμους τους και μάλιστα σε πολύ δύσκολους καιρούς».

Στην εκ βαθέων αυτή εξομολόγηση η Έλλη Αλεξίου αναφέρεται στο νεανικό της έρωτα με τον ποιητή Κώστα Βάρναλη, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος υπήρξε σύζυγός της αδελφής της.

«Διαβάζοντάς το, νομίζεις ότι βλέπεις την Αλεξίου, ότι είναι συνομιλητής σου», είπε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα στο μουσείο Μπενάκη, όπου έδωσαν το παρών προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.