Σπουδαία ηθοποιός, εξαιρετική προσωπικότητα και ένας άνθρωπος που ξέρει πώς να σε κερδίζει από τα πρώτα λεπτά. Αυτή δεν είναι άλλη από την Ελένη Ράντου!
ραντουυυ.jpg

Φέτος πρωταγωνίστησε για 2η χρονιά στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φιλουμένα Μαρτουράνο». Αντιμετώπισε το έργο «ως έναν ύμνο στη μητρότητα και ένα σχόλιο πάνω στην αδικία».

Κατάφερε να ταυτιστεί με την ηρωίδα, διότι όπως ανέφερε μιλώντας αποκλειστικά στο star.gr: «Ένιωσα ότι ξέρω πολύ καλά τον αγώνα της για επιβίωση. Ένιωσα ότι ξέρω πολύ καλά πως είναι να βαδίζεις κόντρα σε μια κοινωνία. Να κάνεις μια πορεία μοναχική και ανεξάρτητη από τα πιστεύω των γύρω. Ξέρω πως είναι να σε υποτιμούν και να σε μικραίνουν. Μα πιο πολύ ένιωσα πως είναι στο τέλος να σε παραδέχονται γιατί άντεξες και δεν έκανες αυτά που σου υπαγόρευαν οι άλλοι».
rantoy1.jpg
(Με τον Άλκι Κούρκουλο από την παράσταση
«Φιλουμένα Μαρτουρ��νο»)

Ακούγοντας προσεκτικά τα λόγια της σκέπτομαι πως η φράση που της ταιριάζει γάντι είναι η εξής: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»!

Μου το επιβεβαιώνει και ίδια μέσα από την απάντησή της όταν την ρωτώ αν έχει φτάσει στο σημείο να πάρει αποφάσεις ζωής, όπως ακριβώς έκανε και η πρωταγωνίστρια του έργου.

«Ναι. Όταν κάνεις ένα μεγάλο κύκλο ζωής έρχονται κι αυτές οι ώρες. Αποφασίζεις με ποιους πας και ποιους αφήνεις. Πετάς τα παραπάνω καύσιμα για να μπορείς να προσγειωθείς. Είναι πολύ οδυνηρές αυτές οι επιλογές αλλά αν δεν τις κάνεις δεν ενηλικιώνεσαι ποτέ».
rantoy2.jpg

H φράση της «πολλές φορές κουράζομαι από το πόσο αγαπάω», είναι χαρακτηριστική της προσωπικότητάς της. Ίσως γι’ αυτό η Ελένη Ράντου συγκαταλέγεται στις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της γενιάς της.

Απολαμβάνει την αγάπη που παίρνει όλα αυτά τα χρόνια της λαμπρής της πορείας και ταυτόχρονα προσπαθεί με το δικό της μοναδικό τρόπο να μου μιλήσει γι’ αυτό το υπέροχο συναίσθημα.

«Μακάρι να ήξερα γιατί συμβαίνει αυτό. Το μόνο που ξέρω είναι ότι έχω πολύ αγάπη μέσα μου. Τόσο που πολλές φορές κουράζομαι από το πόσο αγαπάω. Είναι οι φορές που απομακρύνομαι κι επιστρέφω όταν έχω πάλι αντοχές να αγαπήσω. Οι άνθρωποι νομίζω φοβούνται την αγάπη. Νομίζουν ότι τους κάνει πιο ευάλωτους και μειονεκτικούς. Εγώ δεν την φοβήθηκα ποτέ. Και δεν τ��ν μετάνιωσα ποτέ».

Λένε πως οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από την ποιότητα των επιλογών τους και από το έργο που αφήνουν πίσω τους. Άραγε, αν είχε τη δυνατότητα να γυρίσει τον χρόνο πίσω θα άλλαζε κάτι στη ζωή της; Ενδεχομένως κάποια απόφαση-επιλογή που θα την οδηγούσε αλλού;

«Μπα, δεν έχω τέτοιες φρούδες ελπίδες. Αν είχα κάνει κάτι άλλο, μια άλλη επιλογή….. αυτό που κάνουμε τελικά μετράει. Τα άλλα είναι γιατί αν δεν μας πάνε καλά οι επιλογές μας θέλουμε να τις φορτώσουμε στην τύχη. Για τις επιλογές που έχω κάνει είμαι απολύτως υπεύθυνη και για να τις κάνω πάει να πει ότι αυτή ήμουνα».

Ένα γεγονός το οποίο μαρτυρά πως στηρίζει τις επιλογές της είναι και ο γάμος της με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Στην ερώτηση για το αν υ��ήρξε κάποια στιγμή που φοβήθηκε μήπως αυτή η σχέση χαθεί στο βάθος του χρόνου απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Όλα είναι πιθανά. Οι άνθρωποι είναι το πιο απρόβλεπτο πράγμα. Και οι σχέσεις τους δεν εξηγούνται ούτε από τις επαγγελματίες. Μετά από 25 χρόνια κοινής ζωής είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν».

tantou3.jpg
(Με τον σύζυγό της Βασίλη Παπακωνσταντίνου)

Ο πιο δυνατός κρίκος που θα ενώνει για πάντα το ζευγάρι είναι η κόρη του, Νικολέτα. Μάλιστα, όπως όλες οι γυναίκες όταν γίνονται μητέρες, έτσι και εκείνη είχε τις δικές της ανασφάλειες σε αυτό το… κομμάτι, αλλά όπως τόνισε: «τελευταία καθαρίζω και με αυτές. Τώρα είμαι σε φάση ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Κι έπειτα έχω ένα παιδί πολύ σπουδαίο που μου απαλύνει όλες τις ανασφάλειες».

Παράλληλα, δεν διστάζει να μου εκμυστηρευθεί πως έχει χιλιάδες ανεκπλήρωτα όνειρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να δει την κόρη της ευτυχισμένη!

Γυρίζοντας σελίδα στην όμορφη συζήτησή μας κάνουμε μια αναφορά στην απόφασή της να μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τις κρίσεις πανικού που πέρασε. Ο λόγος που το έκανε ήταν γιατί θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο βοήθησε πολύ κόσμο να μιλήσει για τις δικές του κρίσεις πανικού και αυτό ήταν μεγάλη βοήθεια, ώστε να ξεπεραστούν.

Η ταλαντούχα ηθοποιός δεν έχει μάθει να μασάει τα λόγια της. Χαρακτηρίζει τον εαυτό της αυθεντικό, ειλικρινή αλλά και θυμωμένο! «Δεν θέλω να χάσω το θυμό μου. Είναι πηγή ενέργειας. Αν συγχωρήσω τους πάντες και τα πάντα νομίζω θα αναχωρήσω», λέει η ίδια και στη συνέχεια αποκαλύπτει τη συμβουλή που της έδωσαν και ακολουθεί μέχρι σήμερα: «Άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις να σε ξύσει άλλος».

Στο βιογραφικό της έχει θεατρικές, τηλεοπτικές επιτυχίες και βέβαια σπουδαίες συνεργασίες. «Η κάθε συνεργασία μου έχει δώσει ένα μάθημα. Ακόμα και οι κακές. Μου δίδαξαν τα όρια μου. Με έμαθαν πολλά και για μένα και για τους συνεργάτες μου. Θα ήθελα να συνεργαστώ με όλους τους νέους ταλαντούχους ηθοποιούς να πάρω μαθήματα από το θάρρος της άγνοιάς τους».

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν θα δουν και πάλι στη μικρή οθόνη, αυτή τη λάμψη που αντανακλά το πρόσωπό της και που κανείς συναντά μόνο στους καλόκαρδους ανθρώπους.
«Δεν έχω ιδέα. Αφήνω τα πράγματα όταν έρθουν να με παρασύρουν. Δεν κάνω ποτέ προγραμματισμούς. Αν βρεθεί ένα κείμενο που θα μου κινήσει το ενδιαφέρον μπορεί να με αφήσω να παρασυρθώ. Τώρα ψάχνω τον επόμενο θεατρικό μου έρωτα!»

Σε λίγες ημέρες θα υποδεχτούμε το 2016. Έτσι θέλησα να κλείσω τη συνέντευξη με έναν ιδιαίτερο αλλά και γλυκό τρόπο, όπως είναι άλλωστε και η Ελένη Ράντου.
Μου ζήτησε να της ευχηθώ: «Υγεία, κουράγια κι ένα καλύτερο τοπίο στην Ελλάδα. Τα άλλα τα κάνω μόνη μου»…Και αυτό έκανα!

Συνέντευξη: Μίτση Σκέντζου