​Ο Γάλλος επιστήμονας Pascal Cotte ασχολείται επί δέκα χρόνια με τον διασημότερο πίνακα όλων των εποχών, τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Όπως αποκαλύπτει τώρα, πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο του προσώπου της που προβλημάτισε για αιώνες τους ιστορικούς και την κοινή γνώμη, υπάρχει μια κρυμμένη εικόνα- πληροφορία που απέφυγε να σχολιάσει το Μουσείο του Λούβρου.

Ο Pascal Cotte ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια άλλη εικόνα κρυμμένη κάτω από το αριστούργημα. Για την ακρίβεια, πίσω απο την περιβόητη Μόνα Λίζα, υποστηρίζει πως υπάρχει ένα πορτρέτο μίας άλλης γυναίκας μυστήριο, της οποίας η ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

Τα σενάρια ακόμη για την ταυτότητα της Μόνα Λίζα είναι πολλά... Επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ακόμη και ότι η Μόνα Λίζα είναι ο ίδιος ο Ντα Βίντσι. Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάτιο θέλει η ταυτότητα της γυναίκας που απεικονίζεται στο διάσημο πίνακα να είναι της Lisa Gherardini, συζύγου ενός εμπόρου μεταξιού της Φλωρεντίας.

Ο πίνακας, λέγεται, πως ήταν παραγγελία για το καινούριο τους σπίτι και για να γιορτάσουν τη γέννηση του δεύτερου γιου τους, Αντρέα. Η ταυτότητα της εικονιζόμενης γυναίκας αναγνωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 2005.

Ωστόσο, βάσει της πολυετούς έρευνας του Cotte: «Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν πολλούς μύθους και ίσως αλλάξει για πάντα η οπτική μας απέναντι στο αριστούργημα του Λεονάρντο. Όταν τελείωσα την ανάλυση της Lisa Gherardini, ήμουν πλέον μπροστά σε ένα διαφορετικό πορτρέτο και τώρα πια αυτή είναι τελείως διαφορετική από τη Μόνα Λίζα. Δεν πρόκειται για την ίδια γυναίκα».

The-Secrets-of-the-Mona-Lisa.jpg
Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ο Ντα Βίντσι εργάστηκε για το έργο της Μόνα Λίζα μεταξύ 1503 και 1517. Ξεκίνησε τη ζωγραφική ��την Φλωρεντία και την ολοκλήρωσε στη Γαλλία.

«Μπορούμε τώρα να αναλύσουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην εικόνα από το εσωτερικό και μπορούμε να την “ξεφλουδίσουμε σαν ένα κρεμμύδι σε όλα τα στρώματα της ζωγραφικής”. Μπορούμε ακόμη να ανακατασκευάσουμε μέχρι και τη χρονολογία της δημιουργίας του πίνακα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ερευνητής.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις και αμφιβολίες σχετικά με τους ισχυρισμούς του Cotte. Ο Martin Kemp, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η ιδέα ότι υπάρχει αυτή η εικόνα πίσω από τη Mona Lisa, είναι αστήρικτη. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αυτά τα διακριτικά στάδια που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πορτρέτα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Μόνα Λίζα είναι η Λίζα».

πηγή: mirror