Ένας από τους 15 πίνακες, με τίτλο «Ελαιόδεντρα», που ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε το Φθινόπωρο του 1899, «ζωντάνεψε» σε χωράφι στην πολιτεία της Μινεσότα!

Tο Minneapolis Institute of Art γιορτάζει τα 100ά του γενέθλια και το μουσείο έδωσε παραγγελία στον Σταν Χέρντ, καλλιτέχνη με έδρα το Κάνσας, να κάνει ακόμα μία παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.

Έτσι και έγινε! Ο πίνακας του Βαν Γκογκ εκτίθεται στο Mia, αλλά το δημιούργημα του Σταν Χερντ φιλοξενείται σε έκταση που ανήκει στον όμιλο μέσων Thomson Reuters, κοντά στο Saint Paul International Airport της Μινεάπολης.

Ο Χερντ άρχισε να καλλιεργεί το χωράφι την Άνοιξη και το δημιούργημά του θα μπορούμε να το απολαύσουμε μέχρι τα τέλη Φθινοπώρου. Για να εικονοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την ιδιαίτερη παλέτα του ζωγράφου, πριν αρχίσει να φυτεύει έπρεπε να προσδιορίσει επακριβώς ποια φυτά και ποια είδη χώματος θα χρησιμοποιούσε.

Επιπλέον, οι πινελιές του Βαν Γκογκ απαιτούσαν συγκεκριμένες διαδρομές στη φυτεμένη έκταση, με μηχανή κουρέματος γκαζόν ή φτυάρι.

«Το εκπληκτικό σ' αυτόν τον πίνακα του Βαν Γκογκ είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία ευθεία γραμμή σε όλον τον καμβά. Τα πάντα είναι οργανι��ά, καμπυλωμένα, ρέουν, είναι σαν ένας παλμός» λέει ο Σταν Χερντ στο παραπάνω βίντεο, στο οποίο εξηγεί τη διαδικασία δημιουργίας του έργου του.