Υπό τη βαριά σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και απονομής των Βραβείων της 56ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στην ταινία "Δεσμοί αίματος" του Γκρίμουρ Χακόναρσον από την Ισλανδία απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας "Χρυσός Αλέξανδρος" - Θόδωρος Αγγελόπουλος του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τρία βραβεία (το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής Αργυρός Αλέξανδρος , το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες Αξίες" αλλά και το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος) συγκέντρωσε η ταινία "Η γη και η σκιά" του Σεζάρ Ασεβέδο (παραγωγή Κολομβίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Χιλής, Βραζιλίας).

Ο Χάλκινος Αλέξανδρος του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία του Αργεντινού Φρανσίσκο Βαρόνε "Ο δρόμο για το Λάς Πας".

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Γκαμπριέλ Ριπστάιν από το Μεξικό για την ταινία του "600 μίλια".

Το βραβείο σεναρίου στον Λορένσο Βίγας για το σενάριο της ταινίας "Απο μακριά" (παραγωγή Βενεζουέλας-Μεξικού).

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην ηθοποιό Ντέβον Κέλερ για την ερμηνεία της στην ταινία "Ζωολογικός κήπος" (κοινή παραγωγή Γερμανίας -Ελλάδας).

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον ηθοποιό Αλφρέδο Κάστρο για την ερμηνεία του στην ταινία "Από μακριά".

"Φόντο" το Ισλανδικό τοπίο έχει και η ταινία "Σπουργίτια" του Ρούναρ Ρούναρσον που τιμήθηκε με το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε τα εξής βραβεία: Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία "Silent" του Γιώργου Γκικαπέππα (Ελλάδα).

Για Ελληνική Ταινία στην ταινία "Καύσωνας" της Τζόις Α. Νασαουάτι (κοινή παραγωγή Ελλάδας- Γαλλίας).

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία "Τετάρτη 04:45" του Αλέξη Αλεξίου ( Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ).

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος Μιχάλης Κακογιάννης, του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, "κέρδισαν" εξ’ ημισείας οι ταινίες "Το ξύπνημα της Άνοιξης" του Κωνσταντίνου Γι��νναρη και "CHEVALIER" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

Το αντίστοιχο (βραβείο Κοινού FISCHER) του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια απονεμήθηκε στην ταινία "Ατίθασες" της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν (Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Κατάρ) και αυτό για το τμήμα "Ανοιχτοί Ορίζοντες" στην ταινία" Εγώ, ο Ερλ και το κορίτσι πεθαίνει" του Αλφόνσο Γκόμεζ- Ρεχόν ( ΗΠΑ, 2015).

Στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη ��νήμη των θυμάτων, ενώ το σύνολο των ομιλητών αναφέρθηκαν στο θλιβερό γεγονός και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο γαλλικό λαό.

"Μπροστά στην τυφλή βία απαντάμε με σθένος και αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα όμως καλούμε τους πολίτες να μη χάσουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

"Με τις ταινίες γιορτάσαμε όλες αυτές τις μέρες όλα όσα προσδιορίζουν το να είσαι άνθρωπος" δήλωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γιώργος Αρβανίτης ο οποίος υπενθύμισε πως είναι Έλληνας αλλά και Γάλλος πολίτης.

"Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα αλλά και η αντίσταση στη βαρβαρότητα και το κουράγιο που μας δίνει αυτή η αντίσταση, επίσης" δήλωσε η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Μισέλ Ρέι - Γαβρά (σύζυγος του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά).

"Όλα αυτά που συνέβησαν μόλις χθες στο Παρίσι μας κάνουν να αισθανθούμε το πόσο εύθραυστοι είμαστε όλοι, πόσο ευάλωτοι αλλά και πόσο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε αντιμετωπίζοντας την ωμή βία", ανέφερε ο τιμώμενος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν.