Η «καρδιά» της Κρήτης, πριν από λίγες ημέρες χτύπησε δυνατά στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»!
kriti2.jpg
(
Κάρολος Κουκλάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Βασίλης Τζωρτζίνης)


Συνολικά, 32 καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή και για 4 ώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους με κοινό σκοπό να μας ταξιδέψουν από την Σητεία, στον Ψηλορείτη και στη συνέχεια στα Λευκά Όρη, υπό τους ήχους των παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεγαλονήσου.
kriti4.jpg
(Γιάννη Γενειατάκης, Βαγγέλης Βαρδάκης, Μανώλης Λιαπάκης)

Από νωρίς πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει στο χώρο της συναυλίας και λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Παρασκευής (04/09) το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με συνταξιδιώτες τους: Ψαραντώνη, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπη Ξυλούρη, Γιώργο Στιβακτάκη, Ross Daly, Βασίλη Σταυρακάκη, Γιώργη Μανωλάκη, Κέλλυ Θωμά, Γιάννη Παπατζανή, Γιώργο Σαλούστρο (Κεχρής), Μιχάλη Φραγκιαδάκη, Αντώνη Φραγκιαδάκη, Θανάση Σταυρακάκη, Αντώνη Μαρτσάκη, Νίκο Μαρεντάκη, Κανάκη Κοζωνάκη, Φραγκίσκο Μπαλτζάκη, Βαγγέλη Βαρδάκη, Μανώλη Λιαπάκη, Γιάννη Γενειατάκη, Αστρινό Ζαχαριουδάκη, Δημήτρη Σκουλά, Αντώνη Ζαχαριουδάκη, Κάρολο Κουκλάκη & Ειρήνη Δερέμπεη, Βασίλη Τζωρτζίνη ,Γιώργη Βρέντζο (Κάτης), Χαράλαμπο Χαιρέτη (Βούργιας), Βασίλη Δραμουντάνη, Λευτέρη Μπέρκη, Γιώργο Νταγιαντά, Μανώλη Σκουμπάκη.
kriti3.jpg
(Ψαραντώνης)

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές τ��ς βραδιάς ήταν όταν η «Ανωγειανή Παρέα» ανέβηκε στη σκηνή και ακούστηκε το «όνειρο» του Γιώργου Βρέντζου.
kriti5.jpg
(Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας οι Γιώργος Ν. Ξυλούρης, Ρος Ντέιλι και Μιχάλης Φραγκιαδάκης)
kriti9.jpg
(Κανάκης Κοζωνάκης, Αντώνης Μαρτσάκης, Νίκος Μαρεντάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης)

Ο κ. Βρέντζος μιλώντας στο star.gr, ανέφερε πως έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι γιατί ήθελε να το αφιερώσει στους Ανωγιανούς που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας.
kriti6.jpg
(Ψαραντώνης, Αστρινός Ζαχαριουδάκης)

«Ήθελα με αυτό τον τρόπο να τιμήσω τους καλλιτέχνες που «έφυγαν» από τη ζωή. Κάποιοι από αυτούς σε μικρότερη ηλικία, άλλοι σε μεγαλύτερη. Ένας από αυτούς ήταν και ο Μανώλης Πασπαρακής (Στραβός). Σε νηπιακή ηλικία έμεινε τυφλός, αλλά έβλεπε με τα μάτια της ψυχής και άφησε το δικό του ατόφιο στίγμα στην κρητική μουσική. Αυτό που μας δίδαξαν όλοι τους… ήταν ήθος, ύφος και σεβασμό στους ανθρώπους και την παράδοση. Το μόνο που εύχομαι είναι να έχουν καλό παράδεισο».

kriti10.jpg
(Γιώργος Ν. Ξυλούρης, Γιώργης Βρέντζος)

‘Οσο για τις εντυπώσεις του για εκείνη τα βραδιά είπε: «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη και αυτό μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους. Ο κόσμος μας αγκάλιασε» και συμπλήρωσε: «Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης: “Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».
kriti7.jpg
(Ανωγειανή παρέα)

Κλείνοντας πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα και μας ενώνει όλους».

kriti8.jpg


Ρεπορτάζ: Μίτση Σκέντζου