​Ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας εντόπισε η ανασκαφική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου.

βυθοσ (640x480).jpg
Η ομάδα ανακάλυψε οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. ο οποίος έχει έκταση 12 στρέμματα , βρίσκεται σε βάθος από 1 ως τρία μέτρα, που ήταν παραθαλάσσιος και οχυρωμένος. Εκεί εντοπίστηκε πληθώρα κτισμάτων που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά πρωτοελλαδικών τύπων και διάφορα πλακόστρωτα, πιθανώς από δρόμους.

Βυθος 2 (640x480).jpg
Παράλληλα ανακαλύφθηκε τμήμα του οχυρωματικού τείχους και τουλάχιστον τρεις υπερμεγέθεις (18Χ10 μ.) πεταλόσχημες θεμελιώσεις προσαρτημένες στη γραμμή του τείχους.Η κεραμική που συνελλέγει από τον χώρο του οικισμού είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου.

βυθός τρία (600x800).jpg
Εκεί βρέθηκαν και λεπίδες οψιανού, πληθώρα λίθινων εργαλείων. Η έρευνα που ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και έδωσε την προσοχή της στην παραλία Λαμπαγιαννάς θα δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση, την ναυτιλιακή δρα��τηριότητα αλλά και το εμπόριο αλλά εκείνης της περιόδου.