​Στη μνήμη του άδικου χαμού του Βαγγέλη Γιακουμάκη και με αφορμή τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, το έργο «Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο, ταξιδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Κρήτη.

Οι ηθοποιοί Κατερίνα Χατζηκυριάκου και Χρήστος Σαπουντζής, σε συνεργασία μ�� το «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», παρουσιάζουν σε Ηράκλειο στις 30 Μαΐου, Ρέθυμνο στις 31 Μαΐου και Χανιά στις 12 μέχρι τις 14 Ιουνίου, το κλασικό αριστούργημα του συγγραφέα.

Μάλιστα, μέρος εσόδων από τις παραστάσεις στο Ρέθυμνο, θα δοθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Το μάθημα»

Η ιστορία ενός ιδιαίτερου μαθήματος εισαγωγής σε πανεπιστήμιο. Ένας καθηγητής, μία μαθήτρια που ζητάει τη βοήθειά του. Δύο κόσμοι που δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Δύο κόσμοι σάπιοι. Η μη κατανόηση τον θυμώνει, τον οδηγεί στην παραφροσύνη και τελικά στο φόνο. Όπως έγινε και με τις υπόλοιπες μαθήτριές του. Όπως γίνεται πάντα.

Μια κοινωνία που νοσεί. Νοσηρή παιδεία – νοσηρή οικογένεια. Σάπιοι πανεπιστημιακοί που λυμαίνονται την παιδεία, αδιαφορώντας για ουσιαστική επικοινωνία. Δάσκαλοι που “κακοποιούν” τα παιδιά, δάσκαλοι που αναζητούν μόνο τους ικανούς μαθητές. Σάπιες οικογένειες αστών και μεγαλοαστών που αγοράζουν μόρφωση. Αγοράζοντας πληροφορία και αδιαφορώντας για πραγματική γνώση. Στο πέρασμά τους απ’ τη ζωή, αφήνουν μόνο νεκρούς. Τα ίδια τα παιδιά τους.

Μετάφραση: Τατιάνα Δημητρίου, Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Διασκευή: Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Σκηνοθεσία - Στίχοι: Χρήστος Σαπουντζής

Πρωτότυπη Μουσική: Sancho 003 (Φώτης Σιώτας, Κώστας Παντέλης)

Επιμέλεια κίνησης: Έλσα Σίσκου

Σκηνικά - Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα, Χριστίνα Πανοπού��ου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σάββατο 30 Μαΐου στις 21:00

ΡΕΘΥΜΝΟ – ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κυριακή 31 Μαΐου στις 19:00 & στις 21:00

ΧΑΝΙΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ

Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου στις 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Φοιτητικό / Ανέργων: 10 ευρώ