Για την γειτονιά των Αγγέλων έφυγε το βράδυ της Τετάρτης (07/01), ο Πολωνός συγγραφέας, κινηματογραφιστής και σεναριογράφος Ταντέους Κονβίτσκι.

Ο συγγραφέας της «Μικρής Αποκάλυψης», ενός προφητικού μυθιστορήματος για την αποσύνθεση του κομμουνιστικού συστήματος, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Γεννημένος στις 22 Ιουνίου του 1926 στη Νόβα Βιλέικα, σήμερα έδαφος της Λιθουανίας, εντάχθηκε στην αντίσταση κατά των Γερμανών και στη συνέχεια κατά των Σοβιετικών στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν τον προσελκύσει το κομμουνιστικό σύστημα.

Ωσ��όσο, από την δεκαετία του 1960 αρχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στο καθεστώς και καταλήγει να εκδίδει τα βιβλία του στο παράνομο δίκτυο.

Παράλληλα με τη λογοτεχνική του πορεία, ασχολείται με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Η ταινία του «Η τελευταία ημέρα του καλοκαιριού» βραβεύεται το 1958 με το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ της Βενετίας.

Γυρίζει τις ταινίες «Τόσο μακριά, τόσο κοντά από εδώ» το 1972 και «Η κοιλάδα του 'Ισσα» το 1982 που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συμπατριώτη του, νομπελίστα Λογοτεχνίας, Τσέσλαβ Μίλος.

Ο σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα γυρίζει το 1986 το «Chronicle of Love Affairs» (Χρονικό ερωτικών εξελίξεων) που βασίζεται στο σενάριο του Ταντέους Κονβίτσκι, ενώ ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς γυρίζει το 1993 μια διασκευή του μυθιστορήματος «Η μικρή αποκάλυψη».