​Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες, πληροφορία που δημοσιεύει το amfipolinews.blogspot.gr, σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης, αλλά και με τα αποτελέσματα των οστεολογικών εξετάσεων που έγιναν στο σκελετό, ο οποίος ανακαλύφθηκε στον τέταρτο θάλαμο του Λόφου Καστά.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, ο ένοικος φέρεται να είναι γυναίκα, ηλικίας περίπου 54 χρόνων. Κάπως έτσι φούντωσαν και οι φήμες που ήθελαν τον τάφο να φιλοξενούσε την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία γεννήθηκε το έτος 373 και βρήκε τον θάνατο δια λιθοβολισμού το έτος 316, δηλαδή πέθανε σε ηλικία 57 χρόνων.

Έπειτα από την έντονη λοιπόν φημολογία, με επίσημη ανακοίνωση του, το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Ο-ΤΑΦΟΣ-ΤΗΣ-ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΑΝΗΚΕΙ-ΣΤΟΝ-ΜΕΓΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-Ή-ΣΤΗ-ΡΩΞΑΝΗ1.jpg

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες «πληροφορίες» και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπεί��αι από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών».