Το Βρετανικό Μουσείο μετά την απόφαση να δανείσει μέρος των Γλυπτών του Παρθενώνα σε Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, συνεχίζει τις προκλήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Telegraph», ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ονόματι Νιλ ΜακΓκρέγκορ είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για το δανεισμό και άλλων ελληνικών αγαλμάτων σε μουσεία άλλων χωρών.

Ο ίδιος μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παρά την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, όταν έγινε γνωστό ότι το μουσείο θα δανείσει το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού.

σδσσ.jpg

«Ένας αριθμός άλλων ανθρώπων, άλλων ιδρυμάτων στο εξωτερικό έχουν δηλώσει ενδιαφέρον τους (για να δανειστούν κάποια από τα γλυπτά). Κάποιες άλλες συζητήσεις είναι σε εξέλιξη», ανέφερε.

δδδφερ.jpg
Νιλ ΜακΓκρέγκορ)

Από την άλλη πλευρά, ο ΜακΓκρέγκορ πάντως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα και τα μουσεία που θα δανειστούν τα έργα τέχνης.

Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς περί κυριότητας των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας «απολύτως φυσιολογικό» το να αποφασίζει το Βρετανικό Μουσείο να δανείσει τα γλυπτά σε ξένα ιδρύματα.

Στην ερώτηση εάν τα γλυπτά θα μπορούσαν να έρθουν στην Αθήνα με τη μορφή δανεισμού, ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση αρνείτο να ζητήσει κάτι τέτοιο επειδή «υποστηρίζει ότι της ανήκουν».

Ερωτηθείς εάν το μουσείο θα μπορούσε να δανείσει τα γλυπτά στην Ελλάδα ο ΜακΓκρέγκορ απάντη��ε: «Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουν αρνηθεί να δανειστούν τα γλυπτά γιατί δεν δανείζονταν αυτό που θεωρούν ότι τους ανήκει. Αλλά αν υπέβαλαν αίτημα, θα το εξετάζαμε ακριβώς με τους ίδιους όρους όπως και τα υπόλοιπ�� αιτήματα»