Πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, εάν έλειπαν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα της έρευνας «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα: επιδράσεις στην οικονομία» που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Με απλά λόγια, αν ξεπερνιόντουσαν πολλά από τα εμπόδια που δυσχεραίνουν τα γυρίσματα ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, όπως η πολυπλοκότητα των διαδικασιών αδειοδότησης, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων φορέων, οι χρονοβόρες διαδικασίες, οι ασάφειες στη νομοθεσία και η μη ύπαρξη ενιαίου κοστολογίου (επομένως οι ξένες εταιρείες παραγωγής δεν γνωρίζουν καν τι πρόκειται να πληρώσουν) τότε η χώρα μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα κινηματογραφικό «παράδεισο», όπου όλοι οι μεγάλοι stars όπως ο Μπράντ Πίτ, η Αντζελίνα Τζολί και ο Τομ Κρουζ θα ήθελαν να εργαστούν!

Επίσης, αν η Ελλάδα υιοθετούσε φορολογικές πρακτικές άλλων χωρών όπως αυτές της Κροατίας, όπου υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής του 20% των εξόδων στην παραγωγή εφόσον οι δαπάνες που γίνουν στη χώρα ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ και δημιουργούσε ένα γραφείο εξυπηρέτησης με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών, την ανάδειξη και προβολή μιας περιοχής, τότε τα οφέλη για τους Έλληνες θα ήταν ακόμη περισσότερα.

Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, ο οποίος παρουσίασε την μελέτη, η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως με ένα μέσο προϋπολογισμό της τάξης των 450.000 ευρώ οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων (όπως παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικά του συνόλου των δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα), τότε αυτή ανέρχεται σε 686 εκατομμύρια ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12.000 θέσεις εργασίας (με την απασχόληση εντός του κλάδου να ανέρχεται σε 2.000 άτομα).

Από την προσέλκυση ξένων παραγωγών εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατο��μύρια ευρώ ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα. Σε όρους απασχόλησης, μία τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας.

Η μελέτη αναφέρεται και στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την αύξηση του τουρισμού σε μία περιοχή όπου έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα. Για παράδειγμα, από τα αποτελέσματα της μελέτης, τονίζει το ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι μετά την προβολή στις αίθουσες της ταινίας "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" (2001) που πραγματοποίησε γυρίσματα στην Κεφαλλονιά, οι αφίξεις ξένων στα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής αυξήθηκαν κατά περίπου 14%, ενώ μετά τα γυρίσματα του έργου «Lara Croft: Το λίκνο της ζωής» στην Σαντορίνη οι αφίξεις στο νησί αυξήθηκαν κατά 12%.

Κατεβάστε το αρχείο της έρευνας, σε μορφή Adobe Acrobat