Η σημερινή πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου στο υπουργείου Πολιτισμού, για τις ανασκαφές στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, δεν περιελάμβανε την αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού του τάφου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε», ενώ συμπλήρωσε πως τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα δείξουν ποιος είναι ο νεκρός.

Η κ. Περιστέρη πρόσθεσε ακόμη ότι «το πιο δύσκολο έργο τώρα αρχίζει» αναφερόμενη στην ταυτοποίηση του σκελετού που βρέθηκε στον Τύμβο Καστά. Η επικεφαλής των ανασκαφών έκανε μια μικρή ανάδρομη στην πορεία της έρευνας της ανασκαφικής ομάδας που έφερε στο φως της μεγαλοπρεπείς Καρυάτιδες και ανέφερε «πως όταν είδαμε τις Καρυάτιδες όλοι μας συγκινηθήκαμε».

Η ίδια σημείωσε ότι ένα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω από τις Κ��ρυάτιδες, στο ταφικό μνημείο του Καστά στην Αμφίπολη, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας.

Ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, ενώ αναφορά έγινε και στο υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης και τις Σφίγγες.

Τη συζήτηση συντόνισαν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, και ο αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπουλίδης.