Γκροτέσκο, σουρεαλιστικό, αλλόκοτο και ονειρικό το έργο του Ρουμάνου συγγραφέα ΜΑΤΕΪ ΒΙΣΝΙΕΚ προκαλεί γέλιο και συγκίνηση, καταγράφοντας τη ζωή σε ζωντανή μετάδοση.

╬Ω ╬δ╬Χ╬η╬Ω ╬ι╬κ╬θ╬θ╬Φ╬θ╬μ.jpg
Έτσι, στο έργο του, “Η Λέξη Πρόοδος στο Στόμα της Μητέρας μου Ηχούσε Πολύ Φάλτσα”, επιστρατεύει κι άλλα πρόσωπα: Μια τραβεστί και μια απίθανη θεωρία περί κομμουνισμού. Μια πατρόνα εξηγεί τον καπιταλισμό: “Δεν είμαστε ρατσιστές εδώ! Αυτή είναι η Ευρώπη! Εδώ, τα κάνεις όλα σ’ όλον τον κόσμο!” Μια πόρνη διακηρύσσει την αθωότητά της τραγουδώντας σε μια ακατανόητη γλώσσα. Και ο γιος, παρών σε όλο το έργο, συμφιλιώνεται με όλους τους νεκρούς στρατιώτες που είναι θαμμένοι στην περιοχή: Σέρβους, Βόσνιους, Ρώσους, Κροάτες, Γάλλους, Ισπανούς, Αυστριακούς, Ρουμάνους… “Όλα τα Βαλκάνια κι όλη η Μεσόγειος είναι θαμμένη εδώ”, λέει σε κάποια στιγμή, “πρόκειται για έναν παγκόσμιο χάρτη. Η ιστορία του 20ου αιώνα. Πάνω εκεί χτίζεται το σήμερα. Η πρόοδος…”

CHRISTINA0001-3.jpg
Η πρόοδος και όλα τα δεινά του κόσμου… εμφύλιες συρράξεις, μεταναστεύσεις, παγκόσμια θρησκεία του κέρδους, trafficking, οι θλιβερές συνέπεις του απολυταρχισμού και του νεοφιλελευθερισμού, η σχιζοφρένεια να ζεις υπό παρακολούθηση (βλέπε, Big Brother) και να μην γίνεσαι μαριονέτα!

Ο Βισνιέκ όμως ξεκαθαρίζει τη θέση του: “Για μένα η αποστολή της λογοτεχνίας δεν είναι η καταγγελία. Υπάρχουν ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, υπάρχουν μαρτυρίες των θυμάτων. Πρέπει να βρούμε μια γλώσσα που να ωθεί την καταγγελία στον στοχασμό. Οι όμορφες, θλιβερές ιστορίες είναι πλέον παγκόσμιες”, λέει ο συγγραφέας.

image003.jpg

Ιστορίες που αρχίζουν σαν παραμύθια. Όπου, ο Πατέρας και η Μητέρα, υποχρεωμένοι να συνεχίσουν, χτίζουν ένα νέο σπίτι με ορθάνοιχτες πόρτες για αγαπημένους επισκέπτες. Κι όπου τα παιδιά επιστρέφουν… Στην τελευταία ατάκα του έργου, η Ίντα λέει: “… είμαι εδώ. Και είμαι πάντα η κόρη σας. Θα τα καταφέρουμε…

φφ.jpg

“Η Λέξη Πρόοδος…” του Ματέι Βισνιέκ βραβεύτηκε το 2009 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, και ο συγγραφέας έγινε γνωστός στην Ελλάδα με τη μετάφραση του έργου από την Έρση Βασιλικιώτη (εκδ. Ύψιλον) και το ανέβασμά του σ��η Θεσσαλονίκη από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”, το 2007.


Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης

Μουσική: Dasho Kurti

Σκηνικά / Κοστούμια: Σπύρος Κωτσόπουλος

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Γιάννης Κρανάς

Κινησιολογία: Ναταλία Στυλιανού

Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας

Φωτογραφίες: Alex Kat

Σχεδιασμός έντυπου υλικού:

Οργάνωση Παραγωγής: Έως-art

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιώργος Μελισάρης

Μαίρη Χήναρη

Θοδωρής Προκοπίου

Ναταλία Στυλιανού

Λεωνίδας Αργυρόπουλος

Γωγώ Βογάσαρη

Σάκης Σιούτης

Χριστίνα Σιώμου

Δημήτρης Κακαβούλας

Νίκος Γκεσούλης

Παραστάσεις : Από 27 Οκτωβρίου 2014 - 13 Ιανουαρίου 2015

Δευτέρα / Τρίτη 21:00

Διάρκεια: 1:30

Γενική Είσοδος: 12 € / Μειωμένο: 10 € / Ατέλεια: 5 €

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη

Τηλ. Κρατήσεων: 2108211855