​Και ενώ όλοι είχαμε απογοητευτεί σχετικά με τον Τύμβο Καστά και είχαμε πιστέψει ότι το μαγευτικό ταξίδι των αποκαλύψεων είχε έλθει στο τέλος του, χθες οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό!

Βρέθηκαν τα οστά του ενοίκου του τάφου της Αμφίπολης και η μελέτη τους, από ειδικούς επιστήμονες θα μας οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ενοίκου. Όπως καταλαβαίνετε, τα σενάρια σχετικά με τον ένοικο έχουν αυξηθεί με τα πιο «φορεμένα» να είναι: ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ηφαιστίωνας και ο Νέαρχος.

Ας δούμε όμως βήμα- βήμα πως η εξέταση των οστών θα λύσει το μυστήριο της Αμφίπολης. Ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Γιάννης Μανιάτης, μας εξηγεί την απαιτητική διαδικασία. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η εξέταση θα είναι χρονοβόρα, όμως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

«Το πρώτο στάδιο είναι να επεξεργαστούμε το οστό χημικά για να πάρουμε το κολλαγόνο. Από την στιγμή που παίρνουμε το κολλαγόνο, μπορούν να γίνουν τριών ειδών αναλύσεις. Αυτές είναι οι εξής: χρονολόγηση, ανάλυση DNA και ισοτοπικές αναλύσεις, ώστε να ανακαλύψουμε ��ο περιβάλλον στο οποίο ζούσε το άτομο αυτό.»

Ειδικοί επιστήμονες θα μπορέσουν σε περίπου τρεις μήνες, να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το ποιος ήταν, γιατί, πότε και που πέθανε. Η τελική όμως ταυτοποίηση μπορεί να κρατήσει και 4 χρόνια.

«Από τις αναλύσεις DNA, μπορούμε να δημιουργήσουμε το γενετικό προφίλ και από αυτό να το συγκρίνουμε με τους βασιλείς που είναι θαμμένοι στην Βεργίνα, ώστε να καταλάβουμε αν υπάρχει συγγένεια.»

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εξετάσεις θα μας δώσουν το φύλο, την ηλικία καθώς και το ύψος του νεκρού.