Η ανάλυση του DNA των οστών που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού, μια διαδικασία που θα αρχίσει τις επόμενες μέρες.

Η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού που βρέθηκε στον σκελετό της Αμφίπολης θα γίνει από ειδικούς επιστήμονες σε ειδικά εργαστήρια, τα οποία θα επιχειρήσουν με τη μέθοδο του DNA να δώσουν απαντήσεις σε ποιον ή ποια ανήκουν τα οστά. Ακόμη θα επιχειρήσουν να μας δώσουν απαντήσεις για το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, για την ηλικία, το βάρος, αλλά και το ύψος του νεκρού.

Αν και έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα οστά υπάρχει DNA και είναι αρκετό για να μας δώσει απαντήσεις.

«Μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία με ένα περιθώριο λάθους, γύρω στα 3-5 χρόνια. Μπορούμε να μάθουμε και από τι πέθαινε. Δεν είναι απαραίτητο να πέθανε από βίαιο θάνατο, μπορεί να πέθανε από κάποια αρρώστια […]» δήλωσε ο ανθρωπολόγος, κ. Δημοσθένης Κούρτοβικ και πρόσθεσε: «Η γυναικεία λεκάνη είναι φαρδύτερη από την ανδρική» (ΔΕΙΤΕ εικόνα στο βίντεο).

Από την άλλη ο γενετιστής κ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος εξηγεί: «Από μόνο του το DNA δεν μπορεί να “μιλήσει” για το πώς λεγόταν ο νεκρός. Μπορεί να είναι σπασμένο DNA, λόγω του χρόνου που έχει περάσει, αλλά αρκετό για να μας δώσει πληροφορίες αν είναι άρρενος, θήλεος, ένα προφίλ το οποίο θα ήταν χρήσιμο ίσως μελλοντικά […]».

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε στο STAR: «Τα οστά δεν γράφουν πάνω αριθμό ταυτότητας, ούτε όνομα. Άρα αυτή η αναζήτηση συνεχίζεται αλλά συνεχίζεται με την επιστράτευση άλλων επιστημών».

Από τη δεκαετία πάντως του 1970, οι ειδικοί είχαν αρχίσει να αποκωδικοποιούν το DΝΑ, έχουν δοθεί γρήγορα και έγκυρα, απαντήσεις σε πολλά ευρήματα. Έτσι έγινε στο σκελετό που είχαν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι σε πάρκινγκ και με τη μέθοδο του DNA αποκαλύφθηκε ότι ανήκε στο Βασιλιά Ριχάρδο.

Εκτός όμως από τα οστά, απαντήσεις θα δώσει και το χώμα του τάφου στο Λόφο Καστά. Ήδη επιστήμονες από το εργαστήριο της Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας θα επιχειρήσουν να κάνουν ουσιαστικά τομογραφία, και να μας αποκαλύψουν αν ο τύμβος έχει και άλλα μυστικά θαμμένα, αλλά και αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι.

«Θα εφαρμόσουμε μεταξύ άλλων, τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας συνεισέφερε το εργαστήριο μου σε παγκόσμια κλίμακα και για το λόγο αυτό έχει βραβευτεί» δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας.

Η ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού της Αμφίπολης θα γίνει σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά είναι χρονοβόρα.